Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

ΠΑΓΩΝΕΙ η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές προσαυξημένες κατά 20%.

Το επιπλέον ποσό θα αφαιρείται από το σύνολο της οφειλής. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, που θα κατατεθεί εντός 15 ημερών στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται έκπτωση 10% στην περίπτωση που μια επιχείρηση μπορεί να προκαταβάλει τις εισφορές της για το επόμενο εξάμηνο, αλλά και η απαλλαγή των συνεπών επιχειρηματιών από τις αυξήσεις των εισφορών για μία τριετία σε συνδυασμό με μείωση των εισφορών κατά 10% το 2011, η οποία θα φτάσει έως το 25% το 2013.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει αναστολή εκτέλεσης μέτρων, όπως οι κατασχέσεις, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους προς τα ταμεία. Ωστόσο η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Πέρα όμως από την άμεση λήψη μέτρων διευκόλυνσης για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από 200.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο παράγοντες της αγοράς όσο και η διοίκηση του Οργανισμού προσβλέπουν στη δημιουργία κουμπαρά για τη σωτηρία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς το κράτος αδυνατεί να καταβάλει το ετήσιο έλλειμμά του που κυμαίνεται από 200 έως 300 εκατ. ευρώ με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρόλο που οι συζητήσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ηγεσίας του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, εξετάζεται η επιβολή παρακράτησης 1‰ επί του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ του Οργανισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο ανάχωμα ρευστότητας για το ταμείο και να μη χρειάζεται να προστρέχει στον κρατικό κορβανά, ο οποίος δεν γνωρίζει κανείς για πόσο ακόμη θα αντέχει να καλύπτει ελλείμματα. Aλλωστε, με βάση τον νέο νόμο, η εκάστοτε κυβέρνηση εγγυάται μόνο το ποσό της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) και όχι ολόκληρο το ποσό που αναλογεί στον ασφαλισμένο σύμφωνα με τον εργασιακό του βίο. Στο τραπέζι του διαλόγου κατατέθηκαν δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η παρακράτηση: είτε ένα μέρος από την καταβολή του ΦΠΑ θα πηγαίνει στο ταμείο του ΟΑΕΕ είτε η παρακράτηση αυτή να γίνεται μέσω της εφορίας. Eτσι, οι επιχειρήσεις θα συμβάλλουν αναλογικά στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα βάσει του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους.

Σημειώνεται ότι το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από τις εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί δραστικά. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ Γεράσιμο Βουδούρη, από τους 832.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μία πενταετία, στερώντας από τον Oργανισμό το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μόλις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντάχθηκαν στην τελευταία ασφαλιστική ρύθμιση, ρυθμίζοντας σε δόσεις περίπου 900 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξ αυτών οι 56.000 πλήρωσαν την πρώτη δόση.

Aλλωστε το πρώτο εξάμηνο του 2011 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του ΟΑΕΕ, καθότι, πέραν της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους, έχει αρχίσει η μαζική συνταξιοδότηση πολλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ, από 66 έτη που είναι σήμερα, σε 3 χρόνια θα έχει μειωθεί στα 64.

 Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο