Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παραμονή για μεγαλύτερο χρόνο στον «Τειρεσία»

Παραμονή για μεγαλύτερο χρόνο στον «Τειρεσία»             

 
 ΥΠΕΡ της επιμήκυνσης του χρόνου παραμονής επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις λίστες του «Τειρεσία», τάσσεται το πιστωτικό σύστημα, καθώς η πρόσφατη απόφαση της νυν υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη να μειώσει σε τέσσερα από πέντε τα χρόνια παραμονής, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα των εν λόγω δανειοδοτουμένων.

Eμπειρα τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στην «Ε» χαρακτηρίζουν λανθασμένη τη συγκεκριμένη απόφαση της Κατσέλη και επισημαίνουν ότι ένας στους τρεις εγγεγραμμένους στον «Τειρεσία», που βγήκαν από τις λίστες λόγω της συρρίκνωσης του χρόνου παραμονής τους, σε διάστημα 4 - 6 μηνών «επέστρεψε».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το παραπάνω ποσοστό επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα μπορούσε να είναι ενήμερο ως προς τις οφειλές του εάν είχαν παραμείνει στις λίστες του «Τειρεσία» ως υπολογιζόταν αρχικά, ενώ το πιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να προβλέψει και εν συνεχεία να διαχειριστεί καλύτερα πιθανές αδυναμίες των συγκεκριμένων πελατών.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η ελληνική νομοθεσία, με πράξη του διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος, έχει υιοθετήσει κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια παραμονής στις αντίστοιχες λίστες ορίζεται στα επτά χρόνια.

Στο πιστωτικό σύστημα κρίνουν αναγκαία την επιστροφή των ορίων παραμονής στον «Τειρεσία» στα πέντε χρόνια, αν όχι στα επτά, καθώς η πρόσφατη μείωσή τους, κάθε άλλο παρά ωφέλησε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς επιδείνωσε ταχύτατα την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Σημειώνεται ότι τη διετία 2009 - 2010 οι ακάλυπτες επιταγές και οι μεταχρονολογημένες συναλλαγματικές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγραφές στις λίστες του «Τειρεσία» ξεπέρασαν τα 760.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το 2009 τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 3,25 δισ. ευρώ με τις νέες καταχωρήσεις στη «μαύρη λίστα» να φτάνουν τα 456 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το 2010 το ποσό των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο 1,81 δισ. ευρώ ενώ οι συναλλαγματικές που έμειναν απλήρωτες ήταν 143.000, αξίας 229,086 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στη «μαύρη λίστα» είναι καταχωρημένες, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 1,5 εκατ. εγγραφές, καθώς πέρα από τους επιχειρηματίες έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των ιδιωτών που μπαίνουν στις σχετικές λίστες, καθώς δεν εξυπηρετούν τις δόσεις τους σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Πηγή: Express.gr


 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description mogwai | Ιανουαρίου 24, 2011 4:42 μ.μ. | Reply
Οι κύριοι τραπεζικοί ας έχουν στον νου τους ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι ίδιοι με χρηματοπιστωτική κρίση που δημιούργησαν, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και την ένταξη τους στον Τειρεσία.

Όσο για δικαιολογίες του τύπου ότι όσοι βγαίνουν σύντομα επιστρέφουν, οι κύριοι αυτοί και 10 χρόνια να είναι η παραμονή τους στο σύστημα, πάλι θα επιστρέψουν και σίγουρα δεν αφορά το 1/3 όπως αναφέρεται.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο