Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στην κρίση χρέους

ΤHN ανάγκη ολοκληρωμένης «απάντησης» στην κρίση ζητά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζει την ανάγκη γρήγορης λήψης αποφάσεων, προετοιμαζόμενος και για τη συνάντησή του την ερχόμενη Τρίτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Aλλωστε η διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί αντικείμενο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κρατών - μελών, εν μέσω ανεύθυνων ή υπεύθυνων δηλώσεων περί σχεδίων και προσχεδίων αλλά και διαφόρων περίεργων «προφητειών» και συστάσεων.

Μάλιστα, κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών θεωρούν πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μπαρόζο και μία ομάδα κρατών - μελών εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, μία άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία «δεν βιάζεται» και εκτιμά ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα σε βάθος, με την προοπτική να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο που θα συνέλθει στις 24-25 Μαρτίου. Ο κ. Γιούνκερ έχει μεν ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το Ταμείο, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη θέση μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Oπως υπογράμμισε σε χθεσινές του δηλώσεις: «Αναμένεται να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση σε μερικές εβδομάδες, καθώς εξετάζονται διάφορα θέματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση».

Βέβαια, όλοι συμφωνούν ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο αύξησης της πραγματικής δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού στο ποσό των 440 δισ. ευρώ (σήμερα κυμαίνεται στα 250 δισ. ευρώ). Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων ή αύξησης των πόρων του Ταμείου έχει αποκλειστεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η γερμανική στάση καυτηριάστηκε από τον κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung», όπου υποστηρίζει πως «Οι Γερμανοί δίνουν πολλά αλλά παίρνουν και πολλά».
Το Reuters σε χθεσινό του δημοσίευμα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά.

 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο