Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο γ' τρίμηνο τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης

21 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «το νέο θαύμα» την αύξηση κατά 8% που σημείωσαν οι εξαγωγές το 2010 παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,2% και πρόσθεσε ότι οι παραγγελίες που έχουν λάβει οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν και αυτές κατά 15%. «Νομίζω ότι στο τρίτο τρίμηνο θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης», κατέληξε.

Ο υπουργός προέβλεψε επίσης ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει μετά την ύφεση των δύο προηγούμενων ετών, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να αρχίσουν να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι μετά τη βελτίωση των οικονομικών τους και τον βαρύ χειμώνα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό από την Κίνα.

«Aμεση προτεραιότητα», είπε, «είναι να απορροφήσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει το 18% των κονδυλίων και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό στο 35% έως τα τέλη του έτους, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία».

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) θα δοθούν δάνεια και εγγυήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση των νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση δρομολογεί πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι το κλίμα απαισιοδοξίας και το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών. Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «δρομέα σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας», είπε ότι δεν αναμένει μεγάλες απεργίες ή κοινωνικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά προειδοποίησε ότι σποραδικά κρούσματα βίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για τη χώρα και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις. «Eχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Eχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα», κατέληξε.





Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης