Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά
Αλλες ειδήσεις

Στο γ' τρίμηνο τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «το νέο θαύμα» την αύξηση κατά 8% που σημείωσαν οι εξαγωγές το 2010 παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,2% και πρόσθεσε ότι οι παραγγελίες που έχουν λάβει οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν και αυτές κατά 15%. «Νομίζω ότι στο τρίτο τρίμηνο θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης», κατέληξε.

Ο υπουργός προέβλεψε επίσης ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει μετά την ύφεση των δύο προηγούμενων ετών, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να αρχίσουν να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι μετά τη βελτίωση των οικονομικών τους και τον βαρύ χειμώνα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό από την Κίνα.

«Aμεση προτεραιότητα», είπε, «είναι να απορροφήσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει το 18% των κονδυλίων και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό στο 35% έως τα τέλη του έτους, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία».

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) θα δοθούν δάνεια και εγγυήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση των νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση δρομολογεί πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι το κλίμα απαισιοδοξίας και το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών. Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «δρομέα σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας», είπε ότι δεν αναμένει μεγάλες απεργίες ή κοινωνικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά προειδοποίησε ότι σποραδικά κρούσματα βίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για τη χώρα και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις. «Eχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Eχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα», κατέληξε.

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο