Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Scanning σε εθνικά κληροδοτήματα και "ορφανές" κληρονομιές

Τον φάκελο 10.000 εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών - αυτών δηλαδή που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι -  ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Έως τις 20 Φεβρουαρίου η ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές θα πρέπει να υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμά της.

Η νομοτεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έχει αναλάβει τη μελέτη και την σύνταξη νομοσχεδίου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και τις σχολάζουσες κληρονομιές, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπεται από Αναγκαστικό Νόμο του 1939.

Το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 71 χρόνια ζωής. Αρχικά θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή τους, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορεί να επιβάλει στις διοικήσεις τους την υποβολή αναλυτικών οικονομικών στοιχείων διαχείρισης. Στο τραπέζι, όμως, έχουν πέσει και προτάσεις για την επιβολή φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων αλλά και για δέσμευση από το ∆ημόσιο κληρονομιών που παραμένουν χρόνια και χρόνια στα αζήτητα.

Είναι ενδεικτικό πως πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονομιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν απευθείας στο Δημόσιο.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο