ΑΔΕΔΥ: Σε αδιέξοδο τα Ταμεία του Δημοσίου

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Ιανουάριος 2011
Taxheaven.gr

Επιστολή, που έχει ως παραλήπτες τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεση συνάντηση με τους υπουργούς προκειμένου να ληφθούν πολιτικά μέτρα, για την ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ήδη στα 800 εκατ. ευρώ για το 2011 και περίπου 150 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο, ενώ ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

«Τα Ταμεία, των εργαζομένων στο Δημόσιο», αναφέρεται στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ, «έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους», ενώ όπως τονίζεται «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο περιορισμός των προσλήψεων η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά τέλος ότι το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017».





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE