Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έφυγε από κοντά μας στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο Δημήτριος Καλδής.Έχοντας ανά χείρας το τεύχος 1456 του έγκριτου περιοδικού «Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας»,  πληροφορηθήκαμε  με θλίψη πως έφυγε από κοντά μας  στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο Δημήτριος Καλδής,  

Ο Δ. Καλδής, ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού από το έτος 1946,  υπήρξε πολυσχιδής  προσωπικότητα με μεγάλη προσφορά στο χώρο του φορολογικού δικαίου και όχι μόνο. Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια ήταν καταλυτική στην επίλυση πολλών προβλημάτων, η αντικειμενική του ματιά έριχνε πάντα φως σε όλες τις πλευρές του δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Ρέκτης της νομικής επιστήμης, ακάματος, άφησε παρακαταθήκη σε όλους μας ένα πολύ σπουδαίο έργο.

Αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής, παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από τις νεκρολογίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Δ.Φ.Ν. Ευελπιστούμε το έργο  που άφησε πίσω να βρει άξιους συνεχιστές και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

 

" Ο Δ. Καλδής, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, και προερχόταν από γνωστή οικογένεια επιστημόνων. Οπατέρας του είχε διατελέσει Βουλευτής των Φιλελευθέρων για αρκετές φορές.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έλαβε την άδεια δικηγόρου και διορίσθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταεκπαιδευτική /μεταπτυχιακή σπουδή στην Αγγλία, ειδικά στη Φορολογία και τα Δημόσια Οικονομικά.

Το 1946, ξεκίνησε με δύο φίλους το Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας, το οποίο σιγά-σιγά καθιερώθηκε και από μηνιαία έκδοση έγινε δεκαπενθήμερη.

Ο Δ. Καλδής ακολούθησε μιά σωστή γραμμή στην αρθρογραφία του από το 1946 μέχρι σήμερα. Προσπάθησε και πέτυχε, επειδή δεν ανέμειξε κομματικές προτιμήσεις, προκειμένου να σχολιάζει θετικά, να επαινεί τα σωστά φορολογικά νομοσχέδια από οποιαδήποτε Κυβέρνηση και αν προέρχονταν και από οποιονδήποτε Υπουργό Οικονομικών, ενώ σχολίαζε αρνητικά τα απρόσφορα μέτρα που περιέχονταν σε νομοσχέδια από όλες τις Κυβερνήσεις και από όλους τους Υπουργούς Οικονομικών.

Υπήρξε μια θαρραλέα φωνή, ένα πνεύμα ελεύθερο, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς βέβαια να διεκδικεί το αλάθητο.

Ο Δ. Καλδής κατέλειπε μια ολόκληρη «περιουσία» με τα κείμενά του, άρθρα και απόψεις για πάρα πολλά θέματα που έθιξε και τα οποία παραμένουν πρόσφορα για την αντιμετώπιση διαφόρων φορολογικών και δημοσιονομικών καταστάσεων. Η «υποθήκη» του προς την Ελληνική Κοινωνία έχει τη σφραγίδα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που πρέπει να στηρίζεται στη φορολογική δικαιοσύνη την οποία καλλιεργούσε διαρκώς θετικά.

Ο Δ. Καλδής, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας ΦορολογικούΔικαίου & Δημοσιονομικών Μελετών, ώστε να υπάρχει ένα Επιστημονικό Όργανο, ένα Επιστημονικό Σωματείο το οποίο έχει μεταξύ των σκοπών του τον υπεύθυνο σχολιασμό των Φορολογικώνκαι Δημοσιονομικών Νομοσχεδίων και φυσικά του κρατικού Προϋπολογισμού. Εκλέχθηκε για δύο συνεχείς θητείες Πρόεδρος και η συμβολή του στο έργο της εταιρείας παραμένει για να καθοδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ακαδημία Αθηνών εστάθμισε τη συνολική του προσφορά και με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την έκδοση του Δ.Φ.Ν. του απένειμε ομόφωνα ΕΠΑΙΝΟ".

 

 

Για την TaxHeaven

 

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Λογιστής - Φοροτεχνικός

Κωνσταντίνος Κουλογιάννης, Λογιστής - Φοροτεχνικός

Δημήτριος Καρποδίνης, Λογιστής - Φοροτεχνικός

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο