Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

400 ηλεκτρονικοί κωδικοί «ξεκλειδώνουν» τη φοροδιαφυγή

«Ανιχνευτή» φοροφυγάδων, hitech φορολογικούς ελέγχους αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

«Ανιχνευτή» φοροφυγάδων, hitech φορολογικούς ελέγχους αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο έχει ανάγει σε «εθνικό στόχο» την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για άντληση πρόσθετων εσόδων 1,59 δισ. ευρώ από την καταπολέμησή της, για να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.


Το οργανωμένο σχέδιο κατά της φοροφυγάδων που καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα, με την ολοκλήρωση δηλαδή της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Στο «μάτι» των φοροελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τους επικίνδυνους για φοροδιαφυγή.

Οι λίστες είναι σχεδόν έτοιμες, με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Δ. Σπινέλλη να τις παραδίδει στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου μέχρι το τέλος του μήνα. Τους ύποπτους φοροφυγάδες ανίχνευσε το Elenxis, το νέο ισχυρό ηλεκτρονικό «όπλο» που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για online φορολογικούς ελέγχους.

Οι «επικίνδυνοι» φορολογούμενοι εντοπίστηκαν με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα point system αφού για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας καθορίζουν τη θέση που καταλαμβάνουν στην μπλακ λίστ της Εφορίας.

Οι επιτηδευματίες με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές. «Το σύστημα επιλέγει προς έλεγχο τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις και ειδικές επαγγελματικές ομάδες και διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση της πορείας των υποθέσεων ενώ προστατεύει και το φορολογούμενο από οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού και της φορολογικής αρχής» σημειώνει στην «ΗτΣ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο