Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιστολή της Ενωσης Εισηγμένων εταιριών στο ΥΠ.ΟΙΚ. για το θέμα των συναλλαγών με μη συνεργάσιμες χώρες

Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών
Ζαλοκώστα 4 , 106 71 Αθήνα, τηλ.: 210 36 41 742, 36 41 831 fax: 210 36 41 628
e-mail: [email protected], website: www.eneiset.gr
Μέλος της EuropeanIssuers

Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Υπουργείο Οικονομικών

Κύριο Ιωάννη Διαμαντίδη Υπουργό
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων,
Νήσων και Αλιείας

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Κύριοι Υπουργοί,

Πολλές εισηγμένες εταιρείες μέλη μας αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σχετικά με τις προμήθειές τους από τα λεγόμενα «μη συνεργάσιμα κράτη». Το θέμα είναι γνωστό στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας από διαβήματα του ΕΒΕΑ και από κοινό διάβημα των ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΕΕ και του ΣΥΝΔΔΕ & L*. Δεν θα επαναλάβουμε εδώ τα επιχειρήματα των φορέων αυτών, με τα οποία συμφωνούμε και εμείς και πολλές εταιρείες μέλη μας.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε δύο πρόσθετα θέματα. Ως γνωστόν, τα πλοία των εφοπλιστικών εταιρειών είναι σχεδόν πάντοτε νηολογημένα στα αποκαλούμενα «μη συνεργάσιμα κράτη». Ως εκ τούτου οι ναύλοι που χρεώνονται σε εισηγμένες εταιρείες δεν εκπίπτονται από τα έσοδα τους. Δεν είναι δυνατόν όμως η Ελλάδα δια της νομοθεσίας της να αποτρέπει την ναύλωση Ελληνόκτητων πλοίων. Επείγει επομένως η αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Όπως γνωρίζετε εξάλλου η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην ΠΓΔΜ. Και όμως εταιρείες-μέλη μας με θυγατρικές στην ΠΓΔΜ αδυνατούν να εντάξουν τις θυγατρικές τους αυτές στο σύστημα διαχείρισης παραγωγής και διανομής των προϊόντων τους στην Βαλκανική οικονομία. Η εξειδίκευση των εργοστασίων στην ΠΓΔΜ για παραγωγή ορισμένων ειδών καθίσταται ως εκ τούτου αδύνατη.

Μέχρι την πληρέστερη ρύθμιση του θέματος, προτείνουμε ο νέος φορολογικός νόμος, που αναμένεται να δημοσιευθεί, να προβλέπει ότι από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι θυγατρικές Ελληνικών ομίλων. Αυτές ούτως ή άλλως υποχρεούνται να τηρούν φάκελο διεταιρικών συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.2238/1994 περί transfer pricing. Με τιμή,

Παναγιώτης Γ. Δράκος
Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο