Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δέλτιο τύπου του ΕΛ.Γ.Α. σχετικά με την κατάργηση παρακράτησης

14 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΘΕΜΑ: Κατάργηση παρακράτησης 3% επί των αγορών αγροτικών προϊόντων από αγρότες του ειδικού κατ΄ αποκοπή καθεστώτος Φ.Π.Α. από την 1.1.2011. Εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ. Α΄/160/ 20.9.2010.).
 
Μετά από ερωτήματα ενδιαφερομένων σχετικά με το παραπάνω θέμα η διοίκηση του ΕΛΓΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.
 
1. Με το νόμο 3877/2010 (ΦΕΚ. Α΄/160/ 20.9.2010) καταργείται από 1.1.2011 η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ (3% για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο) επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς του ειδικού κατ’ αποκοπή καθεστώτος Φ.Π.Α. Επίσης καταργείται και η απόδοση του 3% της αξίας των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων που αποδίδουν στην αρμόδια ΔΟΥ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.
 
2. Κρίσιμο στοιχείο για τον προσδιορισμό του χρόνου εφαρμογής της διάταξης αυτής είναι ο χρόνος παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και όχι ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου. Συνεπώς από την 1.1.2011 οι συνεταιρισμοί, οι έμποροι και οι λοιποί επιτηδευματίες που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. οφείλουν να μην παρακρατούν την προβλεπόμενη από το άρθρο 5α του νόμου 1790/88 εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ (3% για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο) και να αποδίδουν στους παραγωγούς το σύνολο της αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς,  υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό παραστατικό μεταφοράς ή παράδοσης του αγροτικού προϊόντος έχει εκδοθεί μετά την 1.1.2011.
 
3. Οι αγρότες που διαθέτουν άδεια πώλησης των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές από 1.1.2011 δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.
 
4. Όλοι οι αγρότες της χώρας, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους μεταχείριση ή τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, από το έτος 2011 και στο εξής θα καταβάλλουν την εισφορά τους απευθείας στον ΕΛΓΑ, σε λογαριασμό που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για το σκοπό αυτό. Η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς  είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή Φ.Π.Α. η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λ.π. 
 
5. Το ύψος της εισφοράς κάθε παραγωγού θα προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται από τον ίδιο στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής, που υποχρεούται να υποβάλει κάθε χρόνο μαζί με την αίτηση για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων (δήλωση ΟΣΔΕ).
 
6. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/ εκτροφής έχει ήδη ορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ/Β’/1966/21.12.2010) και θα αρχίσουν να υποβάλλονται σταδιακά εντός των προσεχών ημερών, με αφετηρία τις δηλώσεις που δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με τις δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση που υποβλήθηκαν το 2010.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης