Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χωρίς ελάχιστες αμοιβές δικηγόροι και μηχανικοί

Την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα

Να «κλείσει» το φάκελο των «κλειστών» επαγγελμάτων θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από δικηγόρους, μηχανικούς και φαρμακοποιούς. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία δικηγόρων και του ΤΕΕ και τους παρουσίασε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών αλλά προσπαθεί να ξεπεράσει με άλλους τρόπους τον σκόπελο της τρόικας που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, την ίδια ώρα που οι επιστημονικοί φορείς κάνουν λόγο για «κόκκινη γραμμή».

Μηχανικοί: ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα καταργηθεί η κατώτατη αμοιβή για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα και θεσμοθετείται η ελεύθερη διαπραγμάτευση του πολίτη με το μηχανικό. Ωστόσο, προκρίνεται η θέσπιση «τιμής αναφοράς», δηλαδή μία νόμιμη αμοιβή στην οποία θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις και οι εισφορές υπέρ των ταμείων, των επιμελητηρίων κ.λπ. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο προσανατολίζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα όπου θα «μπλοκάρουν» όλες τις δημοπρασίες.

Δικηγόροι: Την πλήρη κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές αντικαθιστώντας τις με ένα άλλο σύστημα ενδεικτικών αμοιβών που φαίνεται να διασφαλίζει την καταβολή ποσών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με κατάρρευση.

Στη χθεσινή σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Οικονομίας, οι δικηγόροι ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν ως «κόκκινη γραμμή» τα ζητήματα των ελάχιστων αμοιβών.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν μεταξύ των συλλόγων για την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών ενώ προβληματισμός διατυπώνεται και για το νέο σύστημα αμοιβών, καθώς οι ελάχιστες αμοιβές καταργούνται για να προσδιορίζονται με γραπτή πλέον (αντί προφορική) συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Ωστόσο, όπου δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, θα υπάρχουν «νόμιμες αμοιβές» που θα καθορίζονται στη λογική των ήδη ισχυουσών, που αποτελούν έτσι ουσιαστικά ενδεικτικές αμοιβές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και «ποσά αναφοράς» διασφαλίζοντας κρατήσεις για τα ταμεία και τους συλλόγους. Μαζί με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, διευρύνονται και τα όρια δράσης των δικηγορικών εταιρειών, ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα όσων δεν καταβάλλουν γραμμάτια προείσπραξης που θα απειλούνται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 20.000 ευρώ και με προσωρινή παύση 15 ημερών έως 6 μηνών.

Φαρμακοποιοί: Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας, Αν. Λοβέρδο, ο οποίος χθες τόνισε ότι θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται να συγκρουστούν καθώς αντιτίθενται κυρίως στο άνοιγμα των φαρμακείων τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο