Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες συνεδρίων

Καταργουνται με απόφαση του υπ. Οικονομικών οι «επιστημονικές εκδηλώσεις» σε γραφικούς προορισμούς ...


Τα «επιστημονικά» και άλλα συνέδρια σε γραφικούς προορισμούς δεν θεωρούνται πλέον εταιρικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδα των επιχειρήσεων. Εξαιρούνται τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στον νομό όπου έχουν έδρα οι εταιρείες. Το μέτρο έχει προκαλέσει πονοκέφαλο κυρίως στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που έχουν την πρακτική να δελεάζουν, ενδεχομένως παρέχοντας εμμέσως αμοιβή, τους ιατρούς που προτιμούν τα προϊόντα τους.

Πέραν όμως από τις εταιρείες του κλάδου και τους ιατρούς που είχαν την ευκαιρία να ξεφεύγουν από την κουραστική πραγματικότητα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί και την αντίθεση πολλών ξενοδοχείων που φιλοξενούσαν ανάλογες εκδηλώσεις. Το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι εκπίπτουν οι σχετικές δαπάνες εφ’ όσον τα συνέδρια πραγματοποιούνται στην έδρα του νομού, ευνοεί προφανώς την πρωτεύουσα αλλά και πάλι ο τζίρος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία θα είναι περιορισμένος. Προφανώς στην πλειοψηφία τους οι ιατροί που κατοικούν στην Αθήνα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία στην Αθήνα...

Mε τον N. 3425/2005, η έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών γίνεται μόνο αν το συνέδριο ή η όποια άλλη εκδήλωση διοργανώσουν βρίσκεται εντός του νομού όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις ή υποκαταστήματά τους, θέτοντας εκτός αγοράς σχεδόν όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν συνεδριακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια. Hδη στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν την ευθύνη διοργάνωσης συνεδρίων και ημερίδων έχουν ενημερώσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φιλοξενούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στην Περιφέρεια ότι πλέον θα κατευθυνθούν σε ξενοδοχεία που διατηρούν το δικαίωμα έκπτωσης των δαπανών τους. 

Oπως επισημαίνουν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς στην Περιφέρεια, αυτή η διάταξη, παρ’ ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα, δεν λειτουργεί προς όφελος της τουριστικής περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας ενώ έρχεται σε αντίθεση με τη λογική του Aναπτυξιακού Nόμου, που ενισχύει σημαντικά τους επιχειρηματίες που κατασκευάζουν συνεδριακές εγκαταστάσεις. Mάλιστα, ως εναλλακτική πρόταση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θέτουν την περίπτωση η έκπτωση των δαπανών να γίνεται βάσει ενός ποσοστού που θα μπορούσε να καθιερωθεί, εφαρμοζομένου επί του συνόλου των δαπανών αυτών και όχι με βάση χωροταξικά κριτήρια.

Πηγή  Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο