Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Κλειδώνει» η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνονται δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Κλειδώνει» το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μάρτιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν το ΦΠΑ σε 3 δόσεις. Η νέα ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή του 30% ή 40% του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.


Πηγή Ημερησία

Για το ίδιο θέμα η εφημαρίδα "Το Βήμα" Γράφει


Τον Μάρτιο θα αρχίσει η καταβολή του σε δόσεις
        
Σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το μέτρο της αποσύνδεσης του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες το ευνοϊκό για χιλιάδες επιχειρήσεις μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές Μαρτίου. Ειδικότερα:

 -Το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη καταβολή του φόρου.

 -Ο φόρος είτε θα προκαταβάλλεται σε ένα ποσοστό 30% και θα εξοφλείται σε τρεις δόσεις είτε θα εξοφλείται σε δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει και διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ευχαριστημένοι με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να πεισθούν πως το μέτρο θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ρευστότητα με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ καθώς τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση αναγκών. Όπως υποστηρίζουν, η διευκόλυνση αποπληρωμής θα οδηγεί στην άμεση βεβαίωση του συνολικού προς είσπραξη ποσού από τον ΦΠΑ και στην καλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού της πορείας των εσόδων.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο