Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ατζέντα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις του τομέα των τροφίμων θα βρεθούν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια της Επιτροπής θα εξετάσει στις 13 Ιανουαρίου την εξαγορά της «ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ» από την εταιρία «Ελαΐς Unilever Hellas A.E.». Σύμφωνα με την εισήγηση, η συγκεκριμένη συγκέντρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του ανταγωνισμού με τη δημιουργία συλλογικής δεσπόζουσας θέσης στις αγορές του τυποποιημένου ατομικού και οικογενειακού παγωτού. Προτείνεται, δε, η λήψη διορθωτικού μέτρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος των ανταγωνιστριών των συγχωνευόμενων εταιριών στις σχετικές αγορές και τα τελικά σημεία πώλησης.

Στις 17 Ιανουαρίου η ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσει με θέμα την απόκτηση ελέγχου της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της και έχει ζητήσει διορθωτικά μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού από τη συγκεκριμένη συγχώνευση, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου γαλακτοβιομηχανικού ομίλου στη χώρα.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2011 έχει προγραμματιστεί η εξέταση της καταγγελίες της μεταξύ των θυγατρικών της PepsiCo και της Coca-Cola, «Τσακίρης ΑΒΕΕ Βιομηχανία Τροφίμων-Σνακs» και «Tasty Foods ΑΒΓΕ» για πιθανές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, από σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτουν στοιχεία ότι η «Tasty Foods ΑΒΓΕ» είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε μια ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική αποκλεισμού και περιορισμού των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από τα μικρά σημεία πώλησης (π.χ. περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ), κυρίως μέσω συμφωνιών αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και συμφωνιών αποκλειστικής χρήσης παγίων στοιχείων (σκαλιέρες) σε επίπεδο λιανικής, εκπτώσεων στόχου και εκπτώσεων έναντι δέσμευσης όλου ή του σημαντικότερου τμήματος του διαθέσιμου χώρου. Η εισήγηση εντοπίζει, επίσης, συντονισμένες ενέργειες αντικατάστασης και εξαφάνισης από την αγορά, με ανορθόδοξες μεθόδους, ανταγωνιστικών προϊόντων και παγίων στοιχείων (οι οποίες φέρονται να είχαν υιοθετηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).


Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο