Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης

11 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης              

 BIOTEXNIKA - βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και μικρά ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) εμβαδού κάτω από 50 τετραγωνικά μέτρα εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που εφαρμόζεται από χθες στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από την έκδοση πιστοποιητικού απαλλάσσονται επίσης οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων ενώ στις περισσότερες μισθώσεις (εκτός αν νοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο) το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από τον Ιούλιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέδωσε χθες ενημερωτική εγκύκλιο για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος και τις αποφάσεις του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αναλυτικά, το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ) διαμορφώνεται ως εξής:

Mεταβιβάσεις: Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται για τις πωλήσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Eξαιρέσεις: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες συμβάσεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων:

1. Μεταβιβάσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου.

4. Μεταβιβάσεις διατηρητέων ή ιστορικών κτιρίων.

5. Διανομές συνιδιοκτητών ακινήτων και ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.

6. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.

7. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφιστάμενων ή μελλοντικών κτισμάτων.

8. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

9. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.

10. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Mισθώσεις: Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ υφίσταται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, μόνο για μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. Eξι μήνες αργότερα (από την 9.7.2011) η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και στις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (π.χ. μεμονωμένων διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.), με εξαίρεση και πάλι όλων των αποθηκών και των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Eξαιρέσεις: Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων οι οποίες αφορούν ακίνητα με ή χωρίς κτίσματα και συγκεκριμένα:

1. Μισθώσεις κτιρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών (τόσο για τα ήδη αποπερατωμένα, όσο και για τα υπό κατασκευή κτίρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.

2. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

3. Παρατάσεις - ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

4. Τροποποιήσεις όρων υφιστάμενων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλόμενων μισθωμάτων).

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών (κατώτατες αμοιβές) διαμορφώνεται ως εξής:

• Διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

• Μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

• Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

• Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.

 
Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης