Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΔΟΕ: Στην τσιμπίδα μεγαλοϊδιοκτήτες και ιδιοκτήτες offshore εταιρειών

7 Ιανουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που «έκρυψαν» από την Εφορία τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους για να μην πληρώσουν τον ΦΜΑΠ.

Οπως έδειξαν οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΓΓΠΣ, αυτοί οι φορολογούμενοι, αν και ήταν υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν τη δήλωση ΦΜΑΠ μέχρι και το 2007 που ίσχυσε το μέτρο, αλλά υπέβαλαν το 2008 τις δηλώσεις Ε9 για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΕΤΑΚ.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν από την Εφορία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και την καταβολή των φόρων, μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η ΓΓΠΣ συνεχίζει τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό οφειλετών του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας έχουν πιαστεί ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο και κατέχουν πανάκριβα ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας, όπως Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγμένη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πανόραμα και Καλαμαριά.

Οι οφειλέτες που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων τους.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι απειλές και οι κατασχέσεις φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οδηγούν πιο εύκολα τους οφειλέτες του Δημοσίου στο ταμείο της Εφορίας για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Πολλοί φορολογούμενοι για να μη δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Ελεγχοι γίνονται και σε οφειλέτες του Δημοσίου με «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για τη συγκεκριμένη ομάδα προβλέπεται ακόμη και κατάσχεση καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα «φτώχειας».

Μία από τις πέντε ομάδες που συνεστήθησαν στο υπουργείο έχει επικεντρωθεί στο να σχεδιάσει πώς θα γίνουν αυτές οι διασταυρώσεις.

Η ομάδα αντλεί πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα εντοπίσει περιπτώσεις υπόπτων.

Ηδη έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις με ακίνητα αξίας ακόμη και 150 φορές μεγαλύτερης από το φορολογητέο εισόδημα.

Ιδιοκτήτες offshore που δεν μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα και δεν υπέβαλαν στην Εφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τη δήλωση για την απόδοση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων τους για το 2010, ο οποίος με τον φορολογικό νόμο αυξήθηκε από 3% σε 15%.





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης