Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στις 363.000 οι αιτήσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων μέχρι το τέλος του έτους

Οξύνεται το πρόβλημα στις "Καλλικρατικές" πολεοδομίες, καθώς από το νέο έτος επιβαρύνονται τόσο με τη διάκριση των καθηκόντων των υπαλλήλων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, την ώρα που δύο σημαντικά ζητήματα δεν έχουν δρομολογηθεί.

Πρόκειται για εκείνο των ημιυπαίθριων, όπου το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίησή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου οι αιτήσεις στις 26/11/2010 ήταν 237.835, στις 6/12 έφθασαν τις 283.567 και στις 28/12 τις 362.867. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αύξηση κατά 75% το τελευταίο 20ημερο του Δεκεμβρίου, ενώ σ' αυτά περιλαμβάνονται και αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά.

Η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ μπορεί να καλυφθεί, αν και όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων η προσέλευση στη φάση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, που εντοπίζονται σε κατασκευαστές, οι οποίοι επωφελούνται από το μέτρο για να πουλήσουν και "οικογενειάρχες" που θέλουν να… ξεμπερδέψουν με το κλειστό δωμάτιο.

Σε καμιά περίπτωση αυτός ο γύρος δεν αφορά τους ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων, τις μεζονέτες και τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε play rooms.

"Αν η Πολιτεία ήθελε να μην υπάρχουν αυθαίρετα, θα μπορούσε να επιβάλλει οι μεταβιβάσεις που κάνουν οι δικηγόροι και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες να δίδονται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας και όχι εκείνα που συνοδεύουν τα συμβόλαια", τονίζει χαρακτηριστικά πολιτικός μηχανικός, που δραστηριοποιείται στα Βόρεια Προάστια.

Ο ίδιος προσθέτει ότι "οι πελάτες του κρατούν στάση αναμονής ενόψει μιας πιο ευνοϊκής ρύθμισης στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων".

Ο ΚΕΝΑΚ

Το δεύτερο ζήτημα που έχει προκαλέσει ασφυξία στα Πολεοδομικά γραφεία και πονοκέφαλο στους μελετητές, είναι η ενεργειακή μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων), που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου.

Η έλλειψη ενημέρωσης καθιστά δύσκολη την έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στις Πολεοδομίες, ώστε να ελέγξει τις μελέτες, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

Η μελέτη αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού της θερμομόνωσης του κτιρίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου, η κατάθεση της μελέτης είναι προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας από την 1-10-10. Όταν δηλαδή ένας μηχανικός καταθέσει στην αρμόδια Πολεοδομία τον φάκελο για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, οφείλει να συμπεριλάβει και τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Ωστόσο, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο υλοποιείται εδώ και δύο μήνες, μόλις πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών και μηχανικοί, για να ενημερωθούν για το νέο υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, που πλέον δομείται σε μια διαφορετική φόρμουλα.

Στα Πολεοδομικά γραφεία οι αρμόδιοι υπάλληλοι, λένε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να διαχειριστούν το θέμα, το οποίο ωστόσο εμφανίζει πολλά κενά, καθώς λείπουν υπουργικές αποφάσεις και ρυθμίσεις που θα μπορούν να απαντήσουν, σε μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν στην εφαρμογή του νέου μέτρου.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν "δεν έχει οριστεί αν μια άδεια που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου το Σεπτέμβριο και έκανε αναθεώρηση στα μέσα Οκτώβρη, χρειάζεται αντί για μελέτη θερμομόνωσης μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ".

Προβληματισμός υπάρχει και στους μηχανικούς, που δυσκολεύονται να συντάξουν τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης με τις νέες προδιαγραφές του Υπουργείου, παρά το λογισμικό του ΤΕΕ, το οποίο εξακολουθεί να μην δίνει διευκρινίσεις σε μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και όλη η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

   
Το ενεργειακό πιστοποιητικό

   
Έντονες αντιδράσεις διατυπώνει η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων για την άμεση εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού, το οποίο ισχύει από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων των κτιριακών συγκροτημάτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου, για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.), η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού αναβάλλεται για ένα εξάμηνο. Η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αγοραπωλησία αλλά και μίσθωση ακινήτου άνω των 50 τμ., επειδή χωρίς αυτό η εφορία δεν πρόκειται να δεχτεί από τους ενοικιαστές τη δήλωση του ενοικίου τους.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο