Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στο αυτόφωρο οδηγούνται εργοδότες που δεν κατέβαλλαν δώρο Χριστουγέννων

Μόνο στις 22/12, έγιναν περισσότερες από 300 καταγγελίες εργαζομένων στους οποίους δεν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, ενώ για 210 περιπτώσεις ξεκίνησε η διαδικασία αυτοφώρου, όπως προβλεπόταν

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν οι εργοδότες που δεν κατέβαλλαν το δώρο Χριστουγέννων, έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων που ξεπέρασαν τις 300 πανελλαδικά. Τη σχετική εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας φαίνεται ότι αγνοούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αστυνομία και δικαστικές αρχές με αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να μην καταγραφούν.

Συγκεκριμένα, μόνο στις 22/12, έγιναν περισσότερες από 300 καταγγελίες εργαζομένων στους οποίους δεν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, ενώ για 210 περιπτώσεις ξεκίνησε η διαδικασία αυτοφώρου, όπως προβλεπόταν.

«Οι καταγγελίες αφορούσαν, σχεδόν, το 0,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Είναι, όμως, δεδομένο ότι υπήρχαν περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες δεν καταβλήθηκε το δώρο. Για εμάς είναι επιτυχία ότι κατάφερε να πληρωθεί αρκετός κόσμος που δεν θα έπαιρνε χρήματα, καθώς το μηνύματα που είχαμε από την αγορά ήταν ότι υπήρξε προσπάθεια να παραταθεί το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής του δώρου. Τα μηνύματα αυτά προέρχονταν όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά και από τις υγιείς», τόνισε στο tvxs.gr, ο Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στη Εύβοια, την Ήπειρο, την Δ. Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ αρκετοί από τους 2.514 εργαζόμενους που επιχείρησαν να κάνουν καταγγελία, ήρθαν αντιμέτωποι με τη άγνοια των αρχών σχετικά με τη εγκύκλιο του ΣΕΠΕ. «Η αστυνομία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου χωρίς τη εμπλοκή των επιθεωρητών εργασίας, αρκεί μόνο να το ζητήσει ο εργαζόμενος. Η άγνοια του νόμου δεν συγχωρείται. Τα περισσότερα προβλήματα προέκυψαν από τις εισαγγελίες, οι οποίες είχαν διαφορετική ερμηνεία όσον αφορά την ημερομηνία για το αυτόφωρο. Το θέμα τελικά περιορίστηκε σε Αθήνα και Ιωάννινα», επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ στις 17 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν ότι η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών, ενώ μπορεί να κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου. Παράλληλα, διευκρινίζονταν οι ποινικές κυρώσεις εργοδοτών για τη μη καταβολή, που αφορούσαν σε εξάμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή. Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι «η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας».

Παρ’ όλα αυτά δεν αποφεύχθηκαν, για ακόμα μία φορά, οι παρανοήσεις από πλευράς αρχών, με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή όλων των παραβάσεων και την παραπομπή των υπεύθυνων.

Πηγή Ημερησία

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο