Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προσωρινή... ανακωχή για κλειστά επαγγέλματα

Προσωρινή... ανακωχή για κλειστά επαγγέλματα             

ANABAΛΛONTAI για τον Ιανουάριο οι «σκληρές» αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς η κυβέρνηση με ανοιχτό το «μέτωπο» του προϋπολογισμού στη Βουλή θέλει να αποφύγει τη «ρήξη» με τους θιγόμενους κλάδους και προτιμά να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις με τους συλλογικούς φορείς.
«Κοινό μέτωπο» απέναντι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συγκροτούν δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, με στόχο να αποτρέψουν τις επικείμενες αλλαγές που αποτελούν και δέσμευση του μνημονίου που υπογράψαμε με την τρόικα.

Οι πρόεδροι των επιστημονικών συλλόγων υπέγραψαν κοινή ανοιχτή επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία κάνουν λόγο για απαξίωση τους από την πολιτεία και ζητούν να μην καταργηθούν οι κατώτερες αμοιβές, από τις οποίες, όπως λένε, το κράτος εισπράττει τεράστια ποσά με τη φορολόγηση στην πηγή και την είσπραξη ΦΠΑ. Τονίζουν χαρακτηριστικά πως «οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και η προσπάθειά μας για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση βάλλεται».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για το νομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο. Τα αρμόδια υπουργεία όμως θα πρέπει να ρυθμίσουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.

Με βάση το νέο πλαίσιο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα αναλάβει να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων τα οποία το αφορούν.
Βάσει και του μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στη λειτουργία του επαγγέλματος αλλά και στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που εισπράττουν από τους πελάτες τους δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές, με στόχο τη μείωση των αμοιβών πως όφελος των πολιτών.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής) και των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους). Για τους φαρμακοποιούς πληροφορίες αναφέρουν πως καθιερώνεται η κλιμακούμενη έκπτωση επιστροφής προς τα Ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο. Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προτείνει να λειτουργούν τα φαρμακεία το Σάββατο και να καταργηθεί το δικαίωμα μεταβίβασης της άδειας όταν ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται.

Συνδικαλιστές των κλάδων που υπόκεινται στις αλλαγές αναφέρουν πως η μείωση των κατώτατων αμοιβών θα πλήξει τόσο τους νέους που μπαίνουν στα επαγγέλματα αυτά, όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών ενισχύει το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας (κατανάλωση) κατά 0,3% και μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%.

 Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο