Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το Διαδίκτυο στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων

Το Διαδίκτυο στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων

Πενταετές σχέδιο για την προώθηση των διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος των πολιτών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Παρόλο που η ανάπτυξη του Διαδικτύου έχει περιορίσει τη γραφειοκρατία, πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση  στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των διοικητικών διατυπώσεων και γραφειοκρατικών δραστηριοτήτων που μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά. Σκοπός του σχεδίου είναι να μειωθούν η γραφειοκρατία και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες αρχές, ώστε αυτές να μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες χωρίς επιπλέον κόστος.

Ειδικότερα, το σχέδιο επιδιώκει να αυξήσει έως το 2015 το ποσοστό χρήσης διαδικτυακών διοικητικών υπηρεσιών στο 50% για τους πολίτες και στο 80% για τις επιχειρήσεις.

Οι χώρες της ΕΕ θα συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την Επιτροπή για την ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απ΄άκρου εις άκρον της Ένωσης. Συγκεκριμένα, θα λάβουν από κοινού μέτρα αντιμετώπισης των πρόσθετων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που ζουν ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για την οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Πολίτες

Στο μέλλον θα μπορεί να δηλώνει κανείς μια γέννηση ή να πληρώνει φόρους εύκολα από το σπίτι του. Τα άτομα που δεν διαθέτουν σύνδεση με το Διαδίκτυο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω της τηλεόρασης, του τηλεφώνου ή μιας κινητής συσκευής.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα εξυπηρετούν επίσης όσους επιθυμούν να ταξιδεύουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για παράδειγμα, μία από τις προτεραιότητες του σχεδίου είναι η παροχή στους σπουδαστές της δυνατότητας να εγγράφονται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της ΕΕ. Κάνοντας εξίσου εύκολες τις σπουδές στο εξωτερικό όπως και στη χώρα τους, οι φοιτητές θα ενθαρρύνονται να επιλέγουν ξένα πανεπιστήμια. Σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται ήδη με τη συμμετοχή πέντε χωρών της ΕΕ.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία χάραξης πολιτικών μέσω διαδικτυακών συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρηματίες θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα διεκπεραιώνοντας πολλά από τα διοικητικά τους καθήκοντα, όπως η καταχώριση εταιρειών, από το γραφείο τους. Χάρη στις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα είναι ευκολότερο για τους επιχειρηματίες και τις διάφορες εταιρείες να εγκαθίστανται ή να επεκτείνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρόκειται τώρα να σχεδιάσουν μια σειρά διασυνοριακών διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών οι οποίες θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά το διάστημα 2012-2015. Η Επιτροπή θα εξετάσει παράλληλα πώς θα μπορούσαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες να μειώσουν το "οικολογικό αποτύπωμα" των δημοσίων αρχών.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο