Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η εβδομάδα των κλειστών επαγγελμάτων

Εβδομάδα κλειστών επαγγελμάτων είναι εκτός απροόπτου η ερχόμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες το καυτό θέμα της απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς ορίζει το Μνημόνιο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Η εβδομάδα των κλειστών επαγγελμάτων.

Εβδομάδα κλειστών επαγγελμάτων είναι εκτός απροόπτου η ερχόμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες το καυτό θέμα της απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς ορίζει το Μνημόνιο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα ειναι σχεδόν έτοιμο από τα αρμόδια υπουργεία, μια πρώτη ανάγνωση θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο και στο αμέσω προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού λογιστή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ για τους φαρμακοποιούς το θέμα θα ρυθμισθεί σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου Υγείας.

Θα υπάρχει όμως και μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύπτει δυνητικά κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τα προνόμια στην άσκηση επαγγελμάτων καταρ γούνται, εκτός αν εξυπηρετούν λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι αλλάζει.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ: Θα αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αθηναϊκές π.χ. εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους και στη Θεσσαλονίκη ή αλλού μέσω παραρτημάτων. Επίσης, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στη διαφήμισή τους. Οι ελάχιστες καθορισμένες αμοιβές των δικαστικών παραστάσεών τους θα καταργηθούν, αλλά θα αντικατασταθούν πιθανότατα από «ενδεικτικές» αμοιβές, με βάση τις οποίες θα μπορούν να εισπράττονται και οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και δικηγορικών συλλόγων. Ενδεικτικές αμοιβές, αναφέρεται, ισχύουν και στη Γερμανία.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ: Θα προχωρήσει προσεκτικά το άνοιγμα, γιατί υπάρχει συνταγματικό θέμα, καθώς το άρθρο 92 του Συντάγματος τους ονομάζει δημόσιους λειτουργούς. Το Μνημόνιο πάντως αναφέρει ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη διοικητικώς καθοριζόμενη αμοιβή και η απαγόρευση διαφήμισης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων και διοικητικώς καθοριζομένων αμοιβών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ: Το Μνημόνιο ζητεί κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων περιθωρίων κέρδους και το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μείωσή τους. Πάντως, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης φαρμακείων σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως νησιά, με ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Εκτός από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο θα αγγίξει με τη γενική του ρύθμιση για κατάργηση των περιορισμών πολλές χιλιάδες επαγγελματιών. Σε κάθε υπουργείο θα παρέχεται περιθώριο λίγων μηνών για να προσδιορίσει σε ποια επαγγέλματα συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και τα υπόλοιπα θα «ανοίγουν» αυτομάτως.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο