Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι εφορίες το 2009 διέγραψαν βεβαιωμένα έσοδα ύψους 731,9 εκατ.

Βεβαιωμένα έσοδα ύψους 731,9 εκατ. ευρώ διέγραψαν οι εφορίες το 2009, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό και τους ισολογισμούς του Δημοσίου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ενώ οι εφορίες είχαν βεβαιώσει έσοδα 90 δισ. ευρώ το 2009 εισπράχθηκαν τελικά 50,5 δισ. και μετά την αφαίρεση των φόρων τα τελικά ποσά διαμορφώθηκαν σε 33,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 56,78%. Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφορά κυρίως τους άμεσους και έμμεσους φόρους, για τους οποίους το ποσοστό είσπραξης ανήλθε σε 63,87%, καθώς και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα, για τα οποία το ποσοστό είσπραξης ήταν 21,93%, ανέρχεται δηλαδή μόλις στο 1/5 αυτών που βεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η απόκλιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μειωμένες εισπράξεις έναντι του οικονομικού έτους 2008 των υπόλοιπων εσόδων ΠΟΕ που πρέπει να εισπραχθούν, στα παράβολα, στα χρηματικά υπόλοιπα περιουσίας των ειδικών λογαριασμών και ειδικών Tαμείων, στους τόκους από κεφάλαια του Δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες, δικαιώματα στις εισπράξεις των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς και στα κέρδη επιχειρήσεων και οργανισμών.

Oσον αφορά το σκέλος των δαπανών, διαπιστώνεται σημαντική υπέρβαση από τους στόχους του 2009, που οφείλεται σε δαπάνες που είτε δεν είχαν προβλεφθεί καθόλου στον προϋπολογισμό, είτε πραγματοποιήθηκαν καθ' υπέρβαση των προβλέψεων. Επρόκειτο κυρίως για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού, δαπάνες τακτοποίησης υποχρεώσεων από προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μέρος των παραπάνω πληρωμών καλύφθηκαν με δημόσιο δανεισμό.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | Δεκεμβρίου 17, 2010 9:13 μ.μ. | Reply
ΤΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο