Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης για διαγραφή χρεών

Την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 για την διαγραφή χρεών 24 δισ. προς το Δημόσιο, προκειμένου να επανέλθει πληρέστερη σε άλλο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης για διαγραφή χρεών             

     Την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 για την διαγραφή χρεών 24 δισ. προς το Δημόσιο, προκειμένου να επανέλθει πληρέστερη σε άλλο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Διευκρινίζοντας την κίνησή του αυτή, ο Υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο διαγραφής χρεών» - κάτι που καθιστά απαραίτητη την θεσμοθέτησή του. «Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ'Α το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες. Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο. Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την έναρξη της συζήτησης, η αντιπολίτευση επανέλαβε τις διαμαρτυρίες της για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος - κάτι που ισοδυναμεί με συζήτησή του σε μία συνεδρίαση, τοποθέτηση μονάχα των εισηγητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ειδικών αγορητών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων, αλλά όχι και των απλών βουλευτών - και μικρά χρονικά περιθώρια στις τοποθετήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αυτογελοιποίηση της Βουλής» και ζήτησε από τον Πρόεδρο Φ. Πετσάλνικο να διευρύνει τη συζήτηση, ως προς τα χρονικά της περιθώρια και ως προς την συμμετοχή. Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, με δεδομένο το ότι δεν εδικαιούτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποχωρεί απ'Α τη διαδικασία, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της Τρόικας και όχι οι έλληνες βουλευτές».

    «Ξεπέρασμα του τυπικού της διαδικασίας», ζήτησε από το Φ. Πετσάλνικο ο Γ. Βρούτσης (ΝΔ) και «δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου» ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

    «Φίμωση της Βουλής» κατήγγειλε ο Φ. Κουβέλης, «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις εκλογές»,διαπίστωσε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) - ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το κατεπείγον της διαδικασίας κρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών, όπου εκεί, η κυβερνητική πλειοψηφία χθες υπερψήφισε.

    «Καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εκτίμησε πως υπήρξε πλειοψηφία, παρ' ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν σήκωσαν το χέρι τους», διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία», απάντησε ο Φ. Πετσάλνικος.

    «Ωστόσο, επειδή το κατεπείγον γίνεται κατ'Α εξαίρεση, ανέλαβα πρωτοβουλία να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να προστεθεί και δεύτερος ομιλητής από κάθε κόμμα, καθώς και δύο ομιλητές από τους ανεξάρτητους» συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, παρότι δηλώνει πως συμφωνεί με την γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, διαφωνεί με την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας συζήτησης. «Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο της εισαγωγής του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές, ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό, δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουδούρης.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο