Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα μέτρα 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014

Νέα «αθέατα» μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014 προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και λουκέτα σε ελλειμματικές κρατικές επιχειρήσεις και φορείς, καθώς και συμπίεση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία και ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, από το 2011 έρχονται νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, στη φορολογία των ακινήτων και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στους φόρους κατανάλωσης.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το μνημόνιο:

Θα ψαλιδιστούν εκ νέου οι επικουρικές και ενδεχομένως και οι κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημόσιων δαπανών θα υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060», ενώ «παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα».

Το 2012 θα συνεχιστεί το πάγωμα των συντάξεων, με την πρόβλεψη ότι σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού θα μειωθούν ανάλογα.

Περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς για τη χορήγησή τους θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα επιδόματα ανεργίας. Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί «μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο μέσω της περικοπής ή και της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων.

1. ΛΟΥΚΕΤΑ
Το 2011 θα υιοθετηθεί σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει «σε κλείσιμο των μη βιώσιμων», ενώ «οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου θα περιοριστούν περαιτέρω «τουλάχιστον 15%».

Θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού αντί για το 1/12. Το «απόθεμα» μπορεί να ακυρωθεί αν το έλλειμμα δεν μειώνεται.

2. ΦΟΡΟΙ
Η εξομοίωση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επίδομα θα πάρουν «μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη».

Διαδοχικές αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων το 2011 και το 2012 θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις τους φόρους κατοχής και μεταβίβασης.

3. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2011 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ και του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Θα επεκταθεί χρονικά η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει με τη γερμανική Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ δρομολογείται η πώληση του 49% του Καζίνου της Πάρνηθας και η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.


Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο