Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων             

 ΕΝΤΟΣ του Δεκεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων υλοποιώντας μια από τις βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά και… ένα βήμα που επί δεκαετίες εξαγγέλλεται, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει γίνει πράξη. Με τις ρυθμίσεις που οριστικοποιούνται το προσεχές διάστημα αίρονται οι περιορισμοί στα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, τεχνιτών αρτοποιών, κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει κύμα ισχυρών αντιδράσεων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

Δικηγόροι: Σημείο τριβής με την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. Με το άνοιγμα του επαγγέλματος θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι δικηγόροι θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιτρέπεται η διαφήμιση.

Συμβολαιογράφοι: Ενδέχεται να μην ανοίξει πλήρως το επάγγελμα, επειδή υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς ασκούν κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία. Προβλέπεται, πάντως, άρση των περιορισμών για την ελάχιστη αμοιβή, καθώς και των γεωγραφικών περιορισμών για την άσκηση του επαγγέλματος.

Φαρμακοποιοί: Το Yπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να καθιερωθεί σύστημα εκπτώσεων που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Προϋπόθεση θα αποτελεί η άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν θα συνεπάγεται και ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων, ούτε πώληση φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ.

Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση και εξετάζεται η κατάργησή τους.

Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση για την άρση των περιορισμών θα είναι γενική, ενώ οι λεπτομέρειες για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά θα ορίζονται στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το άνοιγμα όχι μόνο την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά και δημοσιονομικά οφέλη. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο