Τα κύρια σημεία της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Δεκέμβριος 2010
Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως θα μένει σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων και επομένως σε περίπτωση απόλυσης θα καλύπτεται η θέση. Σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος θα παίρνει την αποζημίωση που δικαιούται με βάση την κλαδική σύμβαση. Taxheaven.gr

Κλειδώνουν οι αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, καθώς σήμερα η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα για συγκεκριμένες διατάξεις, που... παρεκκλίνουν από το μνημόνιο.

Το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας προβλέπει την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με κατώτερες αποδοχές από τις κλαδικές συμβάσεις. Ωστόσο δεν θα σπάσει ο κατώτερος μισθός, που με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση είναι 740 ευρώ.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη και της τρόικας, ενώ άτυπες επαφές είχαν και οι κοινωνικοί εταίροι.

Χθες για τις εξελίξεις στις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στο μεταξύ, μέχρι και το παρά πέντε συνεχιζόταν η διαβούλευση για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων -που υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών- στο σύνολο των εργαζομένων. Στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης, ωστόσο οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν τη διατήρησή της.

Την ανάγκη διατήρησης της ρύθμισης -εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων- έχει επισημάνει και η υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό παρέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή ανοιχτό και βρισκόταν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Οσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, η τελική πρόταση του υπουργείου -για τα βασικά σημεία της οποίας φαίνεται πως έχει ανάψει το πράσινο φως από την τρόικα- θα θέτει ένα γενικό πλαίσιο εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, οι νέες συμβάσεις θα «υπερισχύουν» των κλαδικών, αλλά όχι της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό για τη μείωση των μισθών, καθώς αυτό θα καθορίζεται στη διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιχείρησης. Βέβαια το γεγονός πως δεν προσδιορίζεται ποσοστό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένους κλάδους να είναι ορατός ο κίνδυνος οι απώλειες να είναι 20% ή ακόμα περισσότερο (σε περίπτωση βέβαια που οι μισθοί πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης).

Το υπουργείο προωθεί και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων για τα εργασιακά, που μεταξύ άλλων αφορούν στον ΟΜΕΔ, στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
Τα κύρια σημεία της ρύθμισης


Τα κυριότερα σημεία της ρύθμισης του υπουργείου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι τα εξής:

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική, αλλά όχι και από την εθνική συλλογική σύμβαση (δηλαδή δεν θα σπάσει ο κατώτερος μισθός).
Το ποσοστό της μείωσης που θα προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση δεν προσδιορίζεται στη ρύθμιση. Το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται από τη διαπραγμάτευση σε κάθε επιχείρηση.
Η διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων θα είναι ένα συν ένα έτος.
Τα κριτήρια για την εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα αναλύονται στη ρύθμιση. Ωστόσο θα πρέπει το σκεπτικό της επιχείρησης για τη μείωση (π.χ. οικονομικά κριτήρια) να παρουσιάζεται στο αρμόδιο συμβούλιο του ΣΕΠΕ.
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται από το σωματείο (όπου υπάρχει). Στις μικρές επιχειρήσεις αυτόν τον ρόλο θα μπορεί να αναλάβει η κλαδική ομοσπονδία.
Θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους εργαζόμενους.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως θα μένει σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων και επομένως σε περίπτωση απόλυσης θα καλύπτεται η θέση. Σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος θα παίρνει την αποζημίωση που δικαιούται με βάση την κλαδική σύμβαση.

Πηγή: Εθνος