Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις σε «υγιείς» επιχειρήσεις.

Δεν θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις στις οποίες υπογράφονται συμφωνίες με τους εργαζόμενους για μειώσεις αποδοχών. Από τις αρχές του νέου χρόνου, πάντως, θα έλθουν και οι πρώτες μειώσεις, ανά επιχείρηση

Μόνο στις «υγιείς» επιχειρήσεις -σε όσες δεν υπάρχουν συμφωνίες για μειώσεις αποδοχών- θα ισχύουν υποχρεωτικά οι κλαδικές και ομοιο-επαγγελματικές συμβάσεις, που θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στην ενδιάμεση αυτή «λύση» καταλήγουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι (συνεχιζόμενες) διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την «τύχη» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το νέο έτος.


Τι προβλέπεται
Με βάση αυτό το δεδομένο, το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη:

Θα προβλέπει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος. Θα εξαιρούνται, ωστόσο, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις «ειδικών συνθηκών». Αυτό θα αποτρέψει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Θα δίνει το σήμα στους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν μειώσεις αποδοχών για διάστημα έως και 2 ετών με «αντάλλαγμα» την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.

«Πάτωμα» για τους νέους μισθούς θα είναι, όπως φαίνεται ότι συμφωνείται με την τρόικα, τα όρια των αποδοχών (κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την επαναδιατύπωση αυτή θα επιχειρηθεί να «διορθωθεί» ο νόμος για το Μνημόνιο που από τον περασμένο Μάιο ισχύει και δίνει τη δυνατότητα να «σπάει» ακόμη και ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ).


Ανεργία
Το 2011 θα είναι, έτσι, χρονιά μειώσεων μισθών (μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και συμφωνιών) και υψηλής ανεργίας. Οι αποδοχές στις ζημιογόνες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά μέσο όρο 20% (η απόκλιση ορισμένων κλαδικών συμβάσεων από τα όρια της ΕΓΣΕΕ ξεπερνούν το 26% και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μειώσεις ακόμη και αυτής της έκτασης). Το 2011 θα είναι χρονιά αύξησης και της ανεργίας όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Προμήνυμα αποτελεί και έρευνα της Manpower μεταξύ των εργοδοτών και έδειξε ότι ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι στο -15% (το χαμηλότερο ποσοστό από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 που ξεκίνησαν οι έρευνες στη χώρα). Από τις απαντήσεις των εργοδοτών προκύπτει ότι μόνο το 8% αναμένει αύξηση της απασχόλησης έναντι 23% που είναι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση.


Επιδείνωση
Οι προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν επιδείνωση στους οκτώ από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας. Δυσμενέστερες καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα του τουρισμού (-34%), λόγω και της εποχικότητας, στον τομέα της μεταποίησης (-27%), του εμπορίου (-20%), του τομέα «χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» (-13%) και στον τομέα των κατασκευών (-12%).

Οι προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο