Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καθιερώνεται η αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών .

Η «ΤΣΙΜΠΙΔΑ» της εφορίας θα μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε άλλη κοινοτική χώρα, με την οδηγία που υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των «27» με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε., στην αρχή με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών και στη συνέχεια με αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών.

Η οδηγία υιοθετήθηκε από το ECOFIN μετά από μακρόχρονες σκληρές διαπραγματεύσεις λόγω των επιφυλάξεων του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα αρχίσει ήδη από το 2011. Μέχρι σήμερα οι ανταλλαγές πληροφοριών δεν γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά βάσει των εν ισχύι διακρατικών συμφωνιών.

Με βάση τις διατάξεις της οδηγίας, ο φορολογικός κλοιός σε ευρωπαϊκό επόπεδο θα γίνει ακόμη πιο σφικτός από το 2015. Και αυτό διότι προβλέπεται αυτόματη πρόσβαση των φορολογικών αρχών μιας χώρας σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων και κεφαλαίων των πολιτών: μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα από ιδιοκτησία ακινήτων, μισθοί των εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων, μερίσματα, υπεραξίες, δικαιώματα (royalties) ή ορισμένα προϊόντα ασφάλειας ζωής.

Οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας, λοιπόν, θα έχουν π.χ. τη δυνατότητα να έχουν αυτόματη πρόσβαση στα στοιχεία ενός Eλληνα υπηκόου που κατοικεί στο Βέλγιο και να ενημερώνονται σε λίγα λεπτά για κάθε λεπτομέρεια του φορολογικού φακέλου του.

Το 2017 οι υπουργοί θα εξετάσουν την επέκταση των προαναφερθεισών κατηγοριών.

Πηγή: Express.gr
 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο