Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συναίνεση για το μνημόνιο ζητεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του μνημονίου ζήτησε από τα κόμματα και τον ελληνικό λαό ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν απευθυνόμενος στους Eλληνες βουλευτές.

Στην ομιλία του ενώπιον της Eπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στρος-Καν ήταν σαφής ως προς την αυστηρή τήρηση του προγράμματος: «Oσο πιο διευρυμένη η στήριξη στο πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο».

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη «συνταγή» του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των μισθών, λέγοντας πως πρέπει «να ευθυγραμμιστούν τα ημερομίσθια με την παραγωγικότητα», καθώς τα τελευταία χρόνια η ανταγωνιστικότητα μειώθηκε κατά 25%, ενώ υπήρχε διαφορά στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να διορθωθεί.

Επιπλέον εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για την επιμήκυνση του δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά το ΔΝΤ μπορούμε να κάνουμε την επιμήκυνση χωρίς να θέσουμε νέους όρους, ώστε να διευκολυνθείτε». Eκρινε ότι είναι επαρκές το ποσό του δανείου αν δεν εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση, ενώ προσδιόρισε πως η ανάπτυξη θα αποκατασταθεί προς το τέλος του 2011 - αρχές 2012.

Στην ομιλία του δεν απέφυγε τις πολιτικές αναφορές, λέγοντας πως «το ΔΝΤ έχει εντυπωσιαστεί από τα όσα έχετε πετύχει» και ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά». Aφησε αιχμές για τη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «είναι πολιτική επιλογή το αν θα επικροτήσει ή επικρίνει, όμως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, οπότε πρέπει να αποφασίσει κανείς με τίνος το μέρος θα ταχθεί». Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει αρνητικά το γεγονός της καθυστέρησης που υπήρχε από την ελληνική πλευρά να καταφύγει στο ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει νωρίτερα τη βοήθεια και ότι τον Μάιο ήμασταν στο χείλος του γκρεμού.

Ακόμη, υπερασπίστηκε με πάθος το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, δηλώνοντας «πεπεισμένος, σίγουρος και αισιόδοξος» ότι θα πετύχει. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναγνωρίσει λάθη που έχει κάνει το ΔΝΤ στο παρελθόν, από τα οποία διδάχτηκε

Ο κ. Στρος-Καν δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός των διαδηλώσεων έξω από το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «είναι προφανές πως ο λαός είναι δυσαρεστημένος, και εγώ αν ήμουν Eλληνας μπορεί να ήμουν στους δρόμους, ο καθένας όμως πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Σημειώνεται ότι την ομιλία του επικεφαλής του ΔΝΤ παρακολούθησαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ενώ απουσίαζαν εκείνοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο