Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

110.000 υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έχασαν τη δουλειά τους το 2010

Σε 110.000 υπολογίζονται πανελλαδικά οι εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που βρέθηκαν εκτός εργασιακού στίβου μέσα στο 2010, με το 20-30% αυτών να αφορά το Νομό Θεσσαλονίκης, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού, που έχει εγγεγραμμένα 3.000 μέλη.

    Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης, Σοφία Καλαντίδου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα απολύσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την περίοδο των εκπτώσεων που ακολουθεί, υπενθυμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κάνουν λόγο για απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας εντός του 2011.

    Υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που συζητείται, «θα ευνοεί ακόμη παραπάνω τους επιχειρηματίες, οι οποίοι και με διευρυμένο ακόμη περισσότερο πια το νομικό πλαίσιο, θα κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι», κάλεσε τους εργαζομένους σε συστράτευση, για να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι «εκπτώσεις» στα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν με την εργοδοσία, για να μη βρεθούν «νεο-προσληφθέντες, σε ένα κατάστημα στο οποίο εργάζονται επί σειρά χρόνων», όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Καλαντίδου.

    «Οι εργοδότες παίζουν με τα όρια του νόμου και υπό την απειλή της απόλυσης, αναγκάζουν τους εργαζομένους σε -μεταξύ άλλων- τετράωρη απασχόληση, μείωση μισθού και εργασία χωρίς ρεπό, αυξάνοντας έτσι την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος διοίκησης της Ένωσης, Γιώργος Τσαμπούκης. Πρόσθεσε δε ότι με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχει στηθεί ολόκληρη «απάτη», αφού όπως είπε, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν γνωστοποιούνται στους εργαζομένους, οι οποίοι νομίζοντας ότι έχει λήξει η σύμβασή τους σταματάνε τη δουλειά και έτσι ο εργοδότης δηλώνει την παραίτησή τους στον ΟΑΕΔ και ζητάει καινούριο εργαζόμενο, με επιδότηση και χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει απεργία, ενώ την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο