Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ειδικός ρόλος στις τράπεζες με τον νέο επενδυτικό νόμο

Τα αναπτυξιακά προγράμματα θα εγκρίνονται πλέον πρώτα από τα πιστωτικά ιδρύματα

         
Οι τράπεζες θα διαδραματίζουν σημαντικό ως ρυθμιστικό ρόλο στον νέο επενδυτικό νόμο που παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης ενός επιχειρηματία στον νέο νόμο, αφού το αναπτυξιακό- επενδυτικό πρόγραμμά του θα εγκρίνεται πρώτα από τράπεζα και εν συνεχεία με το εγκριτικό πλαίσιο της τράπεζας θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον επενδυτικό νόμο.

Επίσης η επιδότηση του επιτοκίου για μια επένδυση θα γίνεται ως εξής: για κάθε επένδυση η τράπεζα θα καταβάλλει τα δύο τρίτα του ποσού («δύο από τα τρία ευρώ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του υπουργού) με κανονικό επιτόκιο χορήγησης, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα καταβάλλεται από το Δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ με μηδενικό επιτόκιο. Συνεπώς το συνολικό ποσόν του δανείου που θα λαμβάνει ο εντασσόμενος στον επενδυτικό νόμο θα είναι κατά 33% καθαρά επιχορηγούμενο κατεβάζοντας και τον μέσο όρο του επιτοκίου συνολικά.

Κατά τα άλλα, τα φορολογικά κίνητρα θα είναι πολύ ισχυρά και θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την απευθείας επιχορήγηση σε ρευστό στις επιχειρήσεις. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν ως και εξαετή διάρκεια, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, να διαρκούν ακόμη περισσότερο. Να σημειωθεί ότι κάθε επιλέξιμη δαπάνη που θα μπαίνει στον επενδυτικό από μια επιχείρηση θα μπορεί να έχει δικό της «φοροαπαλλακτικό» καθεστώς ανάλογα με τον χαρακτήρα της.

Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «τομή για την ανάπτυξη της χώρας» τον νέο επενδυτικό νόμο και ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα».

Πηγή Το Βήμα

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο