Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Επιστολή ΟΜΕΔ σχετικά με το Σχέδιο νόμου για τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών

Επιστολή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς την κα Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από 1η Δεκεμβρίου 2010


Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2010

Αριθμ. πρωτ.: 2119


Προς

κα Λούκα Κατσέλη

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κοινοποίηση
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κ. Δημοσθένη Δασκαλάκη

Πρόεδρο Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Ιωάννη Παναγόπουλο

Πρόεδρο Σ.Ε.Β., κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Πρόεδρο Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο

Πρόεδρο Ε.Σ.Ε.Ε, κ. Βασίλη Κορκίδη

Θέμα: Σχέδιο νόμου για τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών


Κυρία Υπουργέ,
Επί του σχεδίου νόμου «Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών», δεδομένης της εμπειρίας μας στον Ο.ΜΕ.Δ., θεωρούμε χρήσιμο να σας γνωστοποιήσουμε ορισμένες παρατηρήσεις που κρίνουμε αναγκαίες για την καλύτερη λειτουργία της μελετώμενης αναδιάρθρωσης του θεσμού.

1. Θέματα που αφορούν την προσβολή των Διαιτητικών Αποφάσεων

Κατά το ισχύον δίκαιο και κατά πάγια νομολογία των δικαστηρίων, οι Διαιτητικές Αποφάσεις προσβάλλονται μόνο για τυπικούς λόγους. Η διατύπωση του άρθρου 3, παρ. 8, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει κύμα προσφυγών επί θεμάτων ουσίας. Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται και από την ευρύτητα διατύπωσης του άρθρου 1, παρ. 3, το οποίο εισάγει νομικές έννοιες (ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα,) οι οποίες ούτως ή άλλως αποτελούν βασικές αρχές του από 20ετίας ισχύοντος Κανονισμού Κατάστασης Μεσολαβητών – Διαιτητών, (άρθρο 5, Κώδικας Δεοντολογίας). Η πρόταξη αυτών των εννοιών στο άρθρο 1 παρ. 3 είναι δυνατόν να δημιουργήσει νομικά ζητήματα τα οποία θα κληθούν να επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια νοθεύοντας για μία ακόμη φορά την έννοια των θεσμών Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η σύντμηση των προθεσμιών είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και η μη τήρησή τους δεν έχει συνέπειες.

2. Θέματα Μεσολάβησης – Διαιτησίας

Η αποκατάσταση της ασυμμετρίας αναφορικά με τη μονομερή προσφυγή στην Διαιτησία καθιστά περιττή τη διατύπωση του άρθρου 3, παρ. 7 (αναστολή άσκησης δικαιώματος της απεργίας για διάστημα δέκα ημερών από την ημέρα προσφυγής).

Η πρόωρη λήξη της θητείας των Μεσολαβητών – Διαιτητών και μάλιστα αζημίως ενδέχεται να δημιουργήσει δικαστική εμπλοκή του Οργανισμού (άρθρο 4, παρ. 12 β). Επιπροσθέτως παραγνωρίζεται η πολλαπλή επένδυση του Οργανισμού στο Σώμα Μεσολαβητών – Διαιτητών.

Σημειωτέον ότι ο χρόνος λήξης αυτής της σχέσης και της ανάληψης των καθηκόντων των νέων Μεσολαβητών - Διαιτητών είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει κενά και δυσλειτουργίες στο θεσμό (άρθρο 3 παρ. 7).

3. Θέματα που συναρτώνται με το Διοικητικό Συμβούλιο

α. Ο τρόπος επιλογής του εκπροσώπου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας συνιστά στο παρόν σχέδιο κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των ελληνικών Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.(άρθρο 4, παρ. 3, εδ. δ)

β. Ας μας επιτραπεί, λόγω της πολυετούς εμπειρίας μας, να σας υποδείξουμε ότι, η παρ. 3 εδ. α και β του άρθρου 4 θα δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα ενώ ταυτοχρόνως θα τεθεί εν αμφιβόλω η ανεξαρτησία του Οργανισμού. Αντιθέτως η προηγούμενη ρύθμιση του ν. 1876/90 (άρθρο 17, παρ. 1, εδ. 5) διασφάλιζε την ανεξαρτησία και την λειτουργικότητα του Οργανισμού.

γ. Η μη δυνατότητα επανεκλογής των τακτικών μελών του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου (άρθρο 4, παρ. 12, εδ. α) περιορίζει ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα την αυτονομία των εχόντων δικαίωμα υπόδειξής τους.

δ. Γενικώς το σχέδιο νόμου εισάγει την ανισότητα της ψήφου των μελών του Δ.Σ. ενώ συγχρόνως παραβιάζεται «σε ορισμένες περιπτώσεις» η μυστικότητα της ψήφου (βλ. γενικώς άρθρ. 4).Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο.ΜΕ.Δ.

Γεώργιος Φ. Κουκουλές

Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο