Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Κλειδώνουν» την Πέμπτη οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

6 Δεκέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα τίθενται από σήμερα έως και την Πέμπτη (ημέρα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου) όλες οι αλλαγές που θα γίνουν από το νέο χρόνο στις συμβάσεις και στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
«Στο επόμενο 4ήμερο θα κλειδώσουν όλες οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης», δηλώνουν στην «Η» κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνοντας ότι στη διαπραγμάτευση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρωθυπουργός (θα συζητήσει το θέμα και ειδικά το πρόβλημα των κλαδικών συμβάσεων με τον επίτροπο Ρεν και με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν).

Η απόφαση να εμπλακεί ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις ελήφθη την Παρασκευή στη συνάντησή του με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, ύστερα και από τις επιστολές τις οποίες έστειλαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων ζητώντας ομόφωνα να διατηρηθεί, σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες υπογράφουν.

Η παρέμβαση αυτή, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για να διατηρηθεί ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων παρά τις αλλαγές που θα γίνουν στο όλο σύστημα με στόχο την αποκέντρωσή τους σε επίπεδο επιχείρησης.

«Αυτό που αναζητείται είναι να υπάρξει ένα... μέτρο στην ευελιξία και να ισχύσουν κάποιες συμβατές με το Μνημόνιο προϋποθέσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις», σημειώνουν στο υπουργείο Εργασίας. Τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι «τίποτα δεν είναι οριστικό». Η «Η» παρουσιάζει, κωδικοποιημένα, τι ακριβώς έχει ζητήσει η τρόικα και τι θα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση έως την Πέμπτη το πρωί...

Επιχειρησιακές συμβάσεις
1. α) Η τρόικα, αφού δέχθηκε τη θέση της κυβέρνησης να τροποποιηθεί ο νόμος για το Μνημόνιο που από το Μάιο προβλέπει ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών, των ομοιο-επαγγελματικών καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», έχει ζητήσει «οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο να υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό».

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που καταρτίστηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, θέτει όρια στην απόκλιση-μείωση των μισθών (όχι κάτω από τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ), ειδικούς περιορισμούς (ισχύος έως 2 χρόνια σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα) και μία τουλάχιστον δέσμευση (όσο διαρκούν οι συμφωνίες να μην γίνονται ομαδικές απολύσεις). Η ΓΣΕΕ πιέζει να μην τεθεί πλαφόν στη μείωση των μισθών και αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύναψη των επιχειρησιακών συμβάσεων και συμφωνιών.

β) Η τρόικα ζητεί «να μην υπάρχουν περιορισμοί στη δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων κυρίως όσον αφορά το ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις». Το σχέδιο του υπουργείου επιτρέπει τη σύναψη συμφωνιών και σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων (χωρίς σωματείο) εφόσον συμφωνούν τα 2/3 των εργαζομένων, σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή την οποία προτείνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και απορρίπτει η ΓΣΕΕ ή εφόσον εμπλέκεται η Ομοσπονδία του κλάδου (όπως ζητεί η ΓΣΕΕ και απορρίπτουν οι εργοδότες). Η τελική ρύθμιση θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα.

Υποχρεωτικότητα
2. Η τρόικα ζητεί να καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο προτάσσει - εκ νέου - την ομόφωνη θέση εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις που υπογράφουν οι οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου. Αν αυτό δεν ισχύσει θα επικρατούν ατομικές συμβάσεις και θα αποδυναμωθούν οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Διαιτησία
3. Η τρόικα ζητεί να αναθεωρηθεί το σύστημα της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας.

Το σχέδιο του υπουργείου, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από πανεπιστημιακούς σε βασικά σημεία, αναθεωρεί το σύστημα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία δίνοντας το ίδιο δικαίωμα και στην εργοδοτική πλευρά. Τέλος, προβλέπει την κατάργησή της, ύστερα από οκτώ χρόνια, εφόσον το αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ευέλικτες συμβάσεις και ωράρια
4. Η τρόικα ζητεί κατάργηση πρόβλεψης υψηλότερου ωρομισθίου στους μερικώς απασχολούμενους και πρόβλεψη για ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρόνου (και στη μερική απασχόληση σε βάρδιες).

Το υπουργείο καταργεί την προσαύξηση (10%) του ωρομισθίου του μερικώς απασχολούμενου όταν εργάζεται παραπάνω ώρες, δεσμεύεται για την εφαρμογή πρόσφατης ρύθμισης που επιτρέπει συμφωνίες ανά επιχείρηση, για ευέλικτα ωράρια και αυξάνει από τους 6 στους 9 μήνες το χρόνο στον οποίο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων.

Πηγή: Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης