Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορο-µπόνους µε την κάρτα των αποδείξεων

ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ φόρων σε όσους τη χρησιµοποιούν στις συναλλαγές τους θα δίνει η φοροκάρτα που καθιερώνει από το 2011 το υπουργείο Οικονοµικών, απαλλάσσοντας παράλληλα τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων για το χτίσιµο του αφορολόγητου.

Το οικονοµικό επιτελείο εξετάζει τρία κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων µε τη χρήση της φοροκάρτας, η οποία θα καταγράφει απευθείας τις συναλλαγές των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονοµικών να ελέγχει απευθείας τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Συγκεκριµένα, στο πλαίσιο κατάρτισης του φορολογικού νοµοσχεδίου µελετώνται:

1. Επιστροφή ΦΠΑ. Με βάσητη συγκεκριµένη πρόταση, κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιµοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Ετσι, αν αγοράζει τρόφιµα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου µε ΦΠΑ 13%, θα µπορεί να τον µειώσει σε 12%, και οµοίως αν αγοράζει ένα προϊόν µε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%. Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται µε την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, µειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.

2. Εκπτωση φόρου. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση οι φορολογούµενοι να µπορούν να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας µεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατοµικό επίπεδο. Σήµερα, το µέγιστο απαιτητό ποσό αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι 12.000

ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς. Ετσι, αν κάποιος για να καλύψει το αφορολόγητο χρειάζεται αποδείξεις 12.000 ευρώ και µαζέψει 15.000 ευρώ, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε µπόνους έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Αν τα 15.000 γίνουν για παράδειγµα 16.000, το µπόνους έκπτωσης φόρου αυξάνεται κατά 100 ευρώ.

3. «Διπλές» αποδείξεις. Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωµατιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι εκ των πραγµάτων δεν έχουν µηχανήµατα POS (αυτά που χρησιµοποιούν τα καταστήµατα για να περνάνε τις πιστωτικές, µέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές µε τη φοροκάρτα) και επιπλέον σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, εξετάζεται να µετράνε επί δύο (µια απόδειξη 100 ευρώ να µετράει για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο. Αυτές θα συνεχίσουν να εκδίδονται χειρόγραφα και θα προστίθενται στις αποδείξεις της φοροκάρτας.

Οι τελικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές δεκαπενθήµερο στη Βουλή.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο