Εισήγηση στο ΣτΕ να απορριφθεί αίτηση κατά του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

Δικαστικά - Φορονομικά

2 Δεκέμβριος 2010
Taxheaven.gr

Εισήγηση στο ΣτΕ να απορριφθεί αίτηση κατά του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Συζητήθηκε στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή δικηγόρου που ζητεί να ακυρωθεί εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου κατά το σκέλος της που αναφέρεται στην κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών των δικηγόρων και επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

Η σύμβουλος επικρατείας Ευαγγελία Νίκα εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του εν λόγω δικηγόρου ως απαράδεκτη διατυπώνοντας όμως την επιφύλαξη, ότι αν το δικαστήριο κρίνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις:

α) όλες οι αμοιβές των δικηγόρων για παροχή νομικών υπηρεσιών υπάγονται σε ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και των αμοιβών για νομικές υπηρεσίες που παρέχονται από δικηγόρους με πάγια αντιμισθία (έμμισθοι δικηγόροι που εργάζονται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς, Τράπεζες, κ.λπ.)

β) ότι η αντίθετη ερμηνεία που δίνει η εγκύκλιος για τις νομικές υπηρεσίες με πάγια αντιμισθία εξαιρεί από τον ΦΠΑ τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία είναι δεσμευτική, τότε η υπουργική εγκύκλιος έχει μόνο κατά το μέρος αυτό κανονιστικό χαρακτήρα, προσβάλλεται παραδεκτός και είναι ακυρωτέα ως προς αυτό το τμήμα γιατί εισάγει κανονιστική ρύθμιση χωρίς εξουσιοδότηση, ενώ δεν έχει τηρηθεί και ο απαιτούμενος τύπος δημοσιότητας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Γιαννόπουλος στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010 με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες και ειδικότερα, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Πηγή Τα Νέα