Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Εισήγηση στο ΣτΕ να απορριφθεί αίτηση κατά του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

Εισήγηση στο ΣτΕ να απορριφθεί αίτηση κατά του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Συζητήθηκε στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή δικηγόρου που ζητεί να ακυρωθεί εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου κατά το σκέλος της που αναφέρεται στην κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών των δικηγόρων και επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.

Η σύμβουλος επικρατείας Ευαγγελία Νίκα εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του εν λόγω δικηγόρου ως απαράδεκτη διατυπώνοντας όμως την επιφύλαξη, ότι αν το δικαστήριο κρίνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις:

α) όλες οι αμοιβές των δικηγόρων για παροχή νομικών υπηρεσιών υπάγονται σε ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και των αμοιβών για νομικές υπηρεσίες που παρέχονται από δικηγόρους με πάγια αντιμισθία (έμμισθοι δικηγόροι που εργάζονται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς, Τράπεζες, κ.λπ.)

β) ότι η αντίθετη ερμηνεία που δίνει η εγκύκλιος για τις νομικές υπηρεσίες με πάγια αντιμισθία εξαιρεί από τον ΦΠΑ τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία είναι δεσμευτική, τότε η υπουργική εγκύκλιος έχει μόνο κατά το μέρος αυτό κανονιστικό χαρακτήρα, προσβάλλεται παραδεκτός και είναι ακυρωτέα ως προς αυτό το τμήμα γιατί εισάγει κανονιστική ρύθμιση χωρίς εξουσιοδότηση, ενώ δεν έχει τηρηθεί και ο απαιτούμενος τύπος δημοσιότητας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Γιαννόπουλος στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010 με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες και ειδικότερα, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο