Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή στον Υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την κατάργηση του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 και την κωδικοποίηση των ευθυνών και υποχρεώσεων των Λογιστών - φοροτεχνικών

Aνεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Γαμβέττα 4,  Αθήνα
Τηλ. FAX.: 2103813942
e-mail:[email protected]                                                 Αρ. Πρ. 14918          
                                                                 Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2010

Προς: Υπουργό Οικονομικών

         Κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

       

Τα έσοδα του κράτους είναι υπόθεση και των Λογιστών - φοροτεχνικών

Κύριε Υπουργέ,

Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωσης της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψη σας δύο καίρια ζητήματα, που κατά την δική μας άποψη συμβάλλουν στην αποκατάσταση των αρχών και αξιών της φορολογικής συνείδησης.

Η ψήφιση του Ν. 3842/2010 "Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης, Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις"και συγκεκριμένα το άρθρο 17 δίνει την δυνατότητα τακτοποίησης της άσκησης του επαγγέλματος των Λογιστών - Φοροτεχνικών και κατ' επέκταση της ορθής , αντιμετώπισης των θεμάτων και ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων.

Όμως ως επαγγελματίες διαπιστώνουμε  ότι φρένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νόμου βάζουν:

·        η μη κωδικοποίηση των ευθυνών και υποχρεώσεων των Λογιστών � φοροτεχνικών και

·        η ισχύς του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000

Η μη κωδικοποίηση των ευθυνών και υποχρεώσεων συμβάλει στην δημιουργία ετεροβαρών εργασιακών σχέσεων, με εμφανή αποτελέσματα , πολλές φορές , εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος .

Ενώ παράλληλα η συνεχιζόμενη εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 δημιουργεί επαγγελματίες μη γνώστες του Λογιστικού - φορολογικού αντικειμένου, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και παράνομα.

Κύριε Υπουργέ,

Οι διαπιστώσεις μας αυτές είναι προϊόν συζητήσεων και απόψεων χιλιάδων συναδέλφων μας. Η πρότασή μας για τον  σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των Λογιστών Φοροτεχνικών μαζί με την εφαρμογή  της υποχρεωτικής υπογραφής των λογιστικών καταστάσεων όλων των επιχειρήσεων, και της κατάργησης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Θεωρούμε έντονα αντιδεοντολογικό και ενδεχομένως σκόπιμο, να υπάρχουν στη διάθεσή σας χιλιάδες εξειδικευμένοι επαγγελματίες οικονομολόγοι που επιθυμούν  να συμβάλλουν στην προσπάθεια που γίνεται,  και  αυτοί να μένουν αναξιοποίητοι.

Με εκτίμηση

Ο εκπρόσωπος της  Α.ΚΙ.Ο.Ε

Παναγιώτης Αλεβιζάκης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description xrisi | Δεκεμβρίου 1, 2010 9:26 π.μ. | Reply

ΚΑΛΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ?ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ????
image description PMVOLOS | Δεκεμβρίου 1, 2010 9:09 π.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΕ ΟΝΤΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΗΔΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΤΑΧΙΣ". ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ?
image description RUN | Δεκεμβρίου 1, 2010 8:38 μ.μ. | Reply
Πώς είναι δυνατόν να αναληφθούν ευθύνες από τους λογιστές με :
1. Αυτό τον κυκεώνα των φορολογικών διατάξεων με τις χιλιάδες εγκυκλίους από το
1950 που ισχύουν ακόμη και σήμερα.
2. Την λεόντεια νομοθεσία υπέρ του κράτους που σε κάθε περίπτωση χαμένος είναι ο
φορολογούμενος π.χ στο Ν.2238/92 από τα 118 άρθρα που έχει μόνο ένα άρθρο
είναι υπέρ του φορολογούμενου το 31 .
2. Τις καθημερινές σχεδόν αλλαγές και τροποποιήσεις της νομοθεσίας.
3. Την προχειρότητα των εγκυκλίων.
4. Την σχεδόν πάντα άμεση εφαρμογή χωρίς προηγούμενο χρόνο προσαρμογής .
5. Τα εξοντωτικά και χωρία κανένα μέτρο πρόστιμα και προσαυξήσεις που ισχύουν
και για τις πιο απλές περιπτώσεις
6. Την ανυπαρξία κοινού νου σε αυτό το υπουργείο στο οποίο η μόνη μέριμνα είναι
εισπράξεις και μόνο εισπράξεις.
Τις 6 παραπάνω περιπτώσεις ο καθένας από εσάς μπορεί να προσθέσει άλλες τόσες
και να γίνουν εκατοντάδες
image description RUN | Δεκεμβρίου 1, 2010 8:38 μ.μ. | Reply
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ
Εκείνο που πρέπει να ζητηθεί πρώτα από όλα είναι η απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς και η πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ .

Να υπάρχει διαρκής κωδικοποίηση των βασικών νόμων και των ερμηνευτικών που πρέπει να είναι μία ερμηνευτική πολυσέλιδη για κάθε βασικό νόμο .Σε κάθε τροποποίηση είτε βασικού είτε τις εγκυκλίου να τροποποιείται αντίστοιχα ο βασικός νόμος και η μία βασική εγκύκλιος.

Επίσης πρέπει να γίνει τυποποίηση των εργασιών που θα μείνουν και θα γίνονται στις Δ.Ο.Υ. ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία και οι εκβιασμοί των εφοριακών γιατί όπως γνωρίζεται σήμερα κάθε εφορία έχει το δικό της καταχρηστικό νόμο και τον επιβάλει με το έτσι θέλω χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει. Πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί ένα ISO διαδικασιών στις Δ.Ο.Υ. οι οποίες να είναι ίδιες για όλη την Ελλάδα και για όλες τις Δ.Ο.Υ.

ΚΥΡΙΟΙ
ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΘΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡ
image description LIAROMMATIS | Δεκεμβρίου 2, 2010 12:25 π.μ. | Reply
ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑXIS ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ .
ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΚΩΔΟΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο