Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι προβληματισμοί της Ενωμένης Παράταξης Οικονομολόγων σχετικά με το θέμα της πιστοποίησης του Λογιστή - Φοροτεχνικού

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Αθήνα 29/11/2010

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 
      
Εμείς στην Ε.Π.Ο. μελετήσαμε την εισηγητική έκθεση για την πιστοποίηση του Λογιστή – Φοροτεχνικού η οποία κατά παράδοξο τρόπο έπεται της ψήφισης του άρθρου 17 του Ν.3842/2010. Εμείς πρώτοι κάνουμε λόγο εδώ και χρόνια για την αναβάθμιση και αξίωση του επαγγέλματος μας μέσα στην Κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με την ενεργή συμμετοχή μας θα οικοδομηθεί η σχέση φορολογουμένου και φορολογικής αρχής και θα βοηθήσουμε στην εξεύρεση φορολογικών εσόδων αναλαμβάνοντας μέσα από τα γραφεία μας την διεκπεραίωση όλων των φορολογικών αντικειμένων με πιστοποιημένη πρόσβαση στα αρχεία του TAXISNET.
      
Πιστεύουμε πως πριν την εφαρμογή του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 για την πιστοποίηση του επαγγέλματος μας θα πρέπει να επιλυθούν «ΔΟΜΙΚΑ» προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας:

• Η διατήρηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 καταργεί από μόνη της τον πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό μιας και θα γίνεται λόγος για δυο «ταχυτήτων» επαγγελματίες τους νομιμοποιημένους και μη.  

• Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της πιστοποίησης είναι να επιλυθούν θέματα καθημερινής εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων. Η σύνδεση του TAXIS με όλους τους οργανισμούς ασφάλισης επαγγελματιών και με όλα τα επιμελητήρια είναι επιτακτική ανάγκη.

•  Με τους Ν.3842/2010 και 3888/2010 τίθεται ένα σοβαρό νομικό πλαίσιο γύρω από το επάγγελμα μας με ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2523/1997. Ενώ με τον Ν. 3691/2008 εντάσσονται οι λογιστές στα «υπόχρεα πρόσωπα» άρα και στα υπεύθυνα του Ν. 3691/2008 για την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές (πλέον και φορολογικές) δραστηριότητες. Ξεκάθαρα τίθεται ερώτημα, μιλάμε για αναβάθμιση του επαγγέλματος μας ή για ποινικοποίηση.

•  Για μας ο πιστοποιημένος λογιστής θα πρέπει να είναι καλός γνώστης της λογιστικής – φορολογικής – εργατικής νομοθεσίας, να παρακολουθεί υποχρεωτικά σεμινάρια με την ψήφιση κάθε νομοθετήματος που αφορά τα παραπάνω αντικείμενα, καθώς επίσης και σε σεμινάρια του ΚΕΠΥΟ για την σωστή χρήση εφαρμογών του TAXIS με την συνεργασία φοροτεχνικών με εμπειρία και στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών.

•  Επιτακτική ανάγκη η σύσταση επιτροπών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειακών τμημάτων στο Ο.Ε.Ε. που θα μετέχουν ενεργά πλέον στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί οποιοσδήποτε φορολογικός νόμος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις του επίσημου συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς κάνουμε λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων της περαίωσης , συγκεκριμένα ότι είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας των πολιτών καθώς εξαιρεί υποθέσεις φυσικών προσώπων που με βάση τα στοιχεία του 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο νέο φορολογικό νόμο εντός του Δεκεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εντάξει και αυτές τις υποθέσεις στην περαίωση.
 
Συνάδελφοι,
 
        
Για την Ε.Π.Ο. η διαδικασία πιστοποίησης του λογιστή – φοροτεχνικού πρέπει να επικεντρωθεί στην επίλυση αρχικά των παραπάνω «ΔΟΜΙΚΩΝ» θεμάτων για το επάγγελμα μας και ύστερα να πάμε σε θέματα «ηθικής τάξης» και «κυρώσεων – ποινών» που προβλέπει η εισηγητική έκθεση για την πιστοποίηση του λογιστή – φοροτεχνικού.
       
Δεν θα δεχθούμε την ποινικοποίηση  του επαγγέλματος μας. Θέλουμε τον «σωστό επαγγελματία λογιστή – φοροτεχνικό» δυνατό τόσο στην συνείδηση του Έλληνα Φορολογούμενου όσο και στον ρόλο που έχουν προαποφασίσει για εμάς στο Υπουργείο Οικονομικών.
      
Εμείς με αυτές τις θέσεις κατεβαίνουμε στις Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Όσοι συμφωνούν μαζί μας και , ξέρουμε ότι είμαστε πολλοί, ας επικροτήσουν τις απόψεις μας με την ψήφο τους, γιατί ο αγώνας για το επάγγελμα μας τώρα αρχίζει…
 
Παραμένουμε στην διάθεση σας.
 
                                                             
Μετά τιμής
                                     
Η συντονιστική επιτροπή

ΝΤΟΥΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ                
ΚΑΡΑΝΤΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ             
ΣΕΪΜΕΝΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΡΟΥΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης