Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιμήκυνση-ανάσα έως το 2024 για αποπληρωμή των δανείων

Επιμήκυνση-ανάσα έως το 2024  για αποπληρωμή των δανείων.
 
Την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, στα 11 χρόνια από 5 έτη που ισχύει σήμερα, αποφάσισε την Κυριακή το Eurogroup. Πρόκειται για μια απόφαση που δίνει «ανάσα» 62 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την κρίσιμη διετία 2014–2015, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στο πώς θα αποκλιμακωθεί το χρέος, που αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ το 2012.

Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε χθες ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης αυτής, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2013, όπως έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει. Ωστόσο, δίνει την «άνεση» στο οικονομικό επιτελείο να μην πρέπει πάση θυσία να βγει στις αγορές για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και καθιστά ευνοϊκότερες τις συνθήκες επανόδου στις αγορές εντός του 2011.

Μετά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και ιδίως με την Κομισιόν, η ένταξη της Ιρλανδίας έδωσε την αφορμή στην Ευρωζώνη να παράσχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη περίοδο στην αποπληρωμή των δανείων.

Συγκεκριμένα, αντί να ισχύει ο κανόνας των 3 ετών περιόδου χάριτος για κάθε δόση του δανείου και 2 ετών περιόδου αποπληρωμής (σύνολο 5 χρόνια), αποφασίστηκε η αλλαγή σε 4 χρόνια περίοδο χάριτος και 7 χρόνια περίοδο αποπληρωμής κάθε δόσης. Ετσι, αντί να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή το 2018, θα ολοκληρωθεί το 2024, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ξεκαθαρίζει χθες ότι «ο χρόνος του προγράμματος (σ.σ. που λήγει το 2013) είναι άσχετος με αυτόν της αποπληρωμής των δανείων».

Πάντως, η επιμήκυνση δεν θα πρέπει ακόμη να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Η ψήφιση των νέων όρων αποπληρωμής των δανείων θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο με Φεβρουάριο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει την «αδήριτη ανάγκη να υπάρχει απόλυτη συνέπεια στο τι πρέπει να κάνουμε» για να εγκριθεί η επιμήκυνση. Υπενθυμίζεται ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να συμφωνηθεί αν θα αποπληρωθούν με τον κανόνα του «4+7» και οι τρεις πρώτες δόσεις ύψους 38 δισ. ευρώ, ή αν θα ισχύσει από τη δόση του Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ, και μετά. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο δανεισμού από τον μηχανισμό στήριξης είναι περίπου 4% με κυμαινόμενο επιτόκιο και 5,5% με σταθερό επιτόκιο. Εφόσον αλλάξουν οι όροι αποπληρωμής, το σταθερό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 5,8% και το κυμαινόμενο θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από 0,3%.


Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο