Ο χειρότερος χρόνος του κύκλου της ύφεσης το 2011

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Νοέμβριος 2010
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ όλων των οικονομικών μεγεθών της αγοράς θα σημειωθεί το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, χαρακτήρισε το επόμενο έτος «τον χειρότερο χρόνο του κύκλου της ύφεσης». Taxheaven.gr

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι το 2011 οι έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα έχουν μείωση πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ οι τέσσερις στις δέκα μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει μειωθεί κατά 35%-40% η ζήτηση δανείων, ενώ τα 6-8 δάνεια στα δέκα που αιτούνται απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμη ότι από τα 26,6 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα δάνεια των εμπορικών επιχειρήσεων, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Αναλύοντας την έκθεση για το ελληνικό εμπόριο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι:
• Το 2010 αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις κατά 44% έναντι του 2009.
• 214.000 επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
• Tο 55% των επιχειρήσεων είναι ζημιογόνες.
• Υπάρχουν 50.000 λιγότεροι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι.
• 27.500 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
• 200.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣEΕ ανέφερε ότι φέτος ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης έχει μείωση πωλήσεων κατά 40%, των επίπλων και ηλεκτρικών ειδών κατά 15%, των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων κατά 17% και των τροφίμων κατά 10%. Μάλιστα, τόνισε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ανάγκη να γίνει με επίκεντρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, τόνισε ότι «κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε φιλεργατικοί. Πράγματι είμαστε φιλεργατικοί γιατί οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια των εργαζομένων». Επίσης χαρακτήρισε ανόητες τις απόψεις που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας.

Πηγή Express