Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο χειρότερος χρόνος του κύκλου της ύφεσης το 2011

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ όλων των οικονομικών μεγεθών της αγοράς θα σημειωθεί το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, χαρακτήρισε το επόμενο έτος «τον χειρότερο χρόνο του κύκλου της ύφεσης».

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι το 2011 οι έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα έχουν μείωση πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ οι τέσσερις στις δέκα μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει μειωθεί κατά 35%-40% η ζήτηση δανείων, ενώ τα 6-8 δάνεια στα δέκα που αιτούνται απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμη ότι από τα 26,6 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα δάνεια των εμπορικών επιχειρήσεων, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Αναλύοντας την έκθεση για το ελληνικό εμπόριο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι:
• Το 2010 αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις κατά 44% έναντι του 2009.
• 214.000 επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
• Tο 55% των επιχειρήσεων είναι ζημιογόνες.
• Υπάρχουν 50.000 λιγότεροι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι.
• 27.500 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
• 200.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣEΕ ανέφερε ότι φέτος ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης έχει μείωση πωλήσεων κατά 40%, των επίπλων και ηλεκτρικών ειδών κατά 15%, των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων κατά 17% και των τροφίμων κατά 10%. Μάλιστα, τόνισε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ανάγκη να γίνει με επίκεντρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, τόνισε ότι «κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε φιλεργατικοί. Πράγματι είμαστε φιλεργατικοί γιατί οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια των εργαζομένων». Επίσης χαρακτήρισε ανόητες τις απόψεις που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο