Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιο κοντά στην επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.

Πράσινο φως άναψε εχθές για την διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς και από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

Πιο κοντά στην επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.                        

Πράσινο φως άναψε εχθές για την διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καθώς και από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να "εναρμονιστεί" με εκείνον της Ιρλανδίας που φθάνει τα 10-11 χρόνια. Για την ελληνική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει συνολικά 5 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ ζήτησε την επικύρωση, όποιων αποφάσεων για  επιμήκυνση, από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συνυπέγραψαν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2010 την παροχή ενός πλέγματος δανείων προς την Ιρλανδία συνολικού ύψους 85 δις ευρώ, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στους βασικούς άξονες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που καλώς εχόντων θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες σήμερα μηχανισμούς που αφορούν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρώ αντιστοίχως.

Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δις ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Βρετανία τη Δανία και τη Σουηδία.

Εξ αυτών τα 35 δις ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 δις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία.

Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι.

Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως αν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας (όπως πρόσφατα η Ελλάδα) χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο