Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επέκταση ρύθμισης για εκκρεμείς φοροϋποθέσεις και για τις αδήλωτες πισίνες και τα σκάφη αναψυχής

«ΠEPAIΩΣH πολυτελείας» εξετάζει η κυβέρνηση θέλοντας να επεκτείνει τη λογική της ρύθμισης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» από τους ιδιοκτήτες σκαφών που δηλώνονται ψευδώς ως επαγγελματικά, καθώς και από αυτούς που έχουν πισίνα χωρίς να τη δηλώνουν στην εφορία.

Επέκταση ρύθμισης για εκκρεμείς φοροϋποθέσεις και για τις αδήλωτες πισίνες και τα σκάφη αναψυχής             
 
 «ΠEPAIΩΣH πολυτελείας» εξετάζει η κυβέρνηση θέλοντας να επεκτείνει τη λογική της ρύθμισης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» από τους ιδιοκτήτες σκαφών που δηλώνονται ψευδώς ως επαγγελματικά, καθώς και από αυτούς που έχουν πισίνα χωρίς να τη δηλώνουν στην εφορία.

Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Yπουργείου Οικονομικών μοιάζει με την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς προβλέπει ότι ο φορολογούμενος με συγκεκριμένο αντίτιμο θα νομιμοποιεί το σκάφος ή την αδήλωτη πισίνα.

Με τη μέθοδο αυτή το Δημόσιο εκτιμά ότι μπορεί εισπράξει 200-400 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους ρύθμισης στους κατόχους πισίνας και 250 εκατ. ευρώ από τα σκάφη - «μαϊμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών υπάρχουν περισσότερες από 120.000 πισίνες σε όλη την επικράτεια. Από αυτές τουλάχιστον οι 50.000 είναι αδήλωτες, προκειμένου να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τους το τεκμήριο. Yστερα από έρευνα σε κατασκευαστικές εταιρίες εντοπίστηκαν 20.000 που είχαν δηλωθεί ως… πηγάδια!

Η σχετική εισήγηση προβλέπει την επιβολή εισφοράς 100-200 ευρώ ανά τετραγωνικό της πισίνας. Για παράδειγμα, αν καθοριστεί εισφορά 100 ευρώ ανά τ.μ., για μια πισίνα των 25 τ.μ. το τίμημα φτάνει τα 2.500 ευρώ. Eτσι υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπορέσουν να εισρεύσουν τουλάχιστον 180-200 εκατ. ευρώ, τα διπλά δηλαδή από όσα εξοικονομήθηκαν από το «πάγωμα» όλων των συντάξεων κατά το 2010.

 
Τα σκάφη

Σχέδιο για γενικό προσκλητήριο σε σχεδόν 3.000 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών αναψυχής «μαϊμού», προκειμένου να πληρώσουν μαζικά τον ΦΠΑ κατασκευής ή εισαγωγής που απέφυγαν, εκπονούν στο οικονομικό επιτελείο. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί διορία στους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να καταβάλουν τον ΦΠΑ (που είναι 23%) και να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά - «μαϊμού» σε νόμιμα αναψυχής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων του Yπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο, εάν ακολουθήσει τη ρύθμιση αυτή, μπορεί να βάλει στα ταμεία του 250 εκατ. ευρώ. Oπως τονίζει αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, «οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών διαθέτουν ρευστότητα, κάτι που δεν ισχύει σε πολλές επιχειρήσεις που καλούνται να καταβάλουν τα χρήματα της περαίωσης».

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους στις μαρίνες της χώρας δείχνουν ότι από τα περίπου 3.600 επαγγελματικά ή με ξένη σημαία σκάφη, μήκους άνω των 10 μέτρων, μόνο τα 600 λειτουργούν νόμιμα.

Μετά τους ελέγχους των τελευταίων μηνών σε 400 σκάφη, περίπου 50 έχουν αποχαρακτηριστεί και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν τον ΦΠΑ που τους αναλογεί (18%-21% αναλόγως με την εποχή που αποκτήθηκαν).

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο