Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατάργηση πράξεων επιβολής κυρώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω λειτουργίας τους χωρίς άδεια

Κατάργηση πράξεων επιβολής κυρώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω λειτουργίας τους χωρίς άδεια 

Με τις Σ.τ.Ε. 3629-31/2010 (Ε΄ Τμήμα) παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση το ζήτημα της συνταγματικότητας διάταξης νόμου (άρθρο 1 παρ. 5 εδ. τελευταίο ν. 3766/2009), με την οποία καταργούνται όλες οι διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω λειτουργίας τους χωρίς άδεια (Ειδικό Σήμα Λειτουργίας), καθώς και οι σχετικές εκκρεμείς δίκες.

Με τις ΣτΕ 3629-31/2010 αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση το ζήτημα της συνταγματικότητας διάταξης νόμου (άρθρο 1 παρ. 5 εδ. τελευταίο ν. 3766/2009), με την οποία καταργούνται όλες οι διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω λειτουργίας τους χωρίς άδεια (Ειδικό Σήμα Λειτουργίας), καθώς και οι σχετικές εκκρεμείς δίκες. Η εν λόγω διάταξη κρίθηκε από τις παραπεμπτικές αποφάσεις ως ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, διότι αντίκειται στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας (άρθρα 25 παρ. 1, 2 παρ. 1 και 4 παρ. 1 του Συντάγματος αντιστοίχως). Ειδικότερα, η διάταξη αυτή κρίθηκε ότι αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, που επιβάλλουν στο Κράτος: α) την υποχρέωση πραγμάτωσης του δικαίου μέσω της διαφύλαξης του κύρους του νόμου και της θέσπισης πάγιων διατάξεων, ρυθμιστικών της ατομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών και β) την υποχρέωση να προασπίζει τα νομίμως και όχι παρανόμως κτηθέντα από τους πολίτες αγαθά και να σέβεται και προάγει με κάθε πρόσφορο μέσο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νόμο (πρβλ. Σ.τ.Ε. 3500/2009 Ολομ.). Η ίδια διάταξη κρίθηκε ότι αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της ισότητας, αφενός διότι θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των επιχειρήσεών τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας (πρβλ. Σ.τ.Ε. 3500/2009 Ολομ.) και, αφετέρου, διότι αίρει αδιακρίτως τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ., ανεξάρτητα, δηλαδή, από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το Σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.).
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο