Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Τρεις αλλαγές στον νόμο για την προσφυγή στη διαιτησία

ΜΕ ΤΡΕΙΣ αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα και αφού υιοθετήθηκε από την τρόικα, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο τοπίο στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Οι τρεις αλλαγές είναι οι εξής:

Τρεις αλλαγές στον νόμο για την προσφυγή στη διαιτησία
   
ΜΕ ΤΡΕΙΣ αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα και αφού υιοθετήθηκε από την τρόικα, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο τοπίο στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Οι τρεις αλλαγές είναι οι εξής:

1 Θα παρέχεται και στον εργοδότη η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία.
2 Ορίζεται νέος τρόπος επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών.
3 Παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (μάλιστα, προβλέπεται ταχεία εκδίκαση των σχετικών αγωγών).

Το σχέδιο νόμου για τη διαιτησία παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Προηγήθηκε διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται πως η προσφυγή στον ΟΜΕΔ γίνεται όταν οι εργοδότες και τα συνδικάτα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων. Θέμα αλλαγής της διαδικασίας προσφυγής έχει τεθεί με το Μνημόνιο, ενώ στο παρελθόν είχαν κατατεθεί ανάλογα αιτήματα από την εργοδοτική πλευρά. Στο σχέδιο προβλέπεται ότι τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, ως ίσχυε, διευκρινίζονται οι χρονικές προθεσμίες μεσολάβησης και εμπλουτίζεται το έργο του μεσολαβητή, με ρητή αναφορά στην ανάγκη εξέτασης της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.

Στη συλλογική διαφορά άλλωστε συμπεριλαμβάνονται η εκτίμηση της ποιότητας των εργασιακών σχέσεων και όρων εργασίας, καθώς και η εξέλιξη της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε σχέση με το κόστος των συντελεστών παραγωγής.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο