Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Στο 25% ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα και υπολογίζεται σε 59 δισ.ευρώ, με τομείς όπως κατασκευές, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες και οικιακές υπηρεσίες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe.

Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα             

 Στο 25% ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα και υπολογίζεται σε 59 δισ.ευρώ, με τομείς όπως κατασκευές, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες και οικιακές υπηρεσίες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe.

    Οι προτάσεις της Visa γιά αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα οδηγήσουν σε μείωση της παραοικονομίας, με θετικές συνέπειες στα έσοδα τους κράτους, όπως ανέφερε ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος της Visa Hellas, έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνουν συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, η οποία έχει αποδώσει σημαντικά σε οικονομίες ανάλογες με την ελληνική. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπου η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ευρεία - στην Ελλάδα γίνονται μόνο 20 το χρόνο - η παραοικονομία σε μέγεθος είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% συρρικνώνει την μαύρη οικονομία κατά 4-6%. Αναφέρεται ενδεικτικά το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου έχουν αποκομιθεί πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 17 δισ.ευρώ, διασταυρώνοντας τα εισοδήματα με τον τρόπο ζωής αλλά και υποχρεώνοντας τα καταστήματα να παρουσιάζουν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων που εκδίδουν και αυτό σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η Νότια Κορέα έχει ενισχύσει κατά 65% τα φορολογικά έσοδα σε μια πενταετία, προωθώντας τη χρήση καρτών.

    Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση της παραοικονομίας την περίοδο 2003-2008, αλλά από το 2008 σημειώνεται αύξηση, από το 24% στο 25,3%. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα της παραοικονομίας και είναι εξέλιξη που διαπιστώνεται και σε άλλες ευρωπαικές χώρες εξαιτίας της κρίσης που φαίνεται να «ευνοεί» την μαύρη εργασία ενώ η αύξηση της φορολογίας - και του ΦΠΑ - στην Ευρώπη συμβάλει στην αύξηση της παραοικονομίας.

    Η μικρή πιθανότητα «τιμωρίας» για παραβάσεις και οι συχνές φορολογικές αμνηστίες έχουν δημιουργήσει κουλτούρα συντήρησης της μαύρης οικονομίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Τα μέτρα που λαμβάνονατι στην Ευρώπη αφορούν κυρίως τον περιορισμό της μαύρης εργασίας αν και πιο αποτελεσματικά είναι όσα στοχεύουν στην καταγραφή των αδήλωτων συναλλαγών, δίνοντας κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, επισήμανε ο Mark Antipof, διευθύνων σύμβουλος της Visa Europe.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο