Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση του Υπ.Οικ. σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : [email protected]

   
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2010

   
Ανακοίνωση σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011:

   
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε σήμερα το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ. Ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας.

Η αφετηρία για αυτή την προσαρμογή ήταν πολύ δυσμενής. Το έλλειμμα του 2009 καταδεικνύει το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Το έλλειμμα του 2009 - με τα οριστικά αναθεωρημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat - έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή 36,2 δισ. ευρώ. Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ. Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και την διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες.

   
Το 2011 η Ελλάδα συνεχίζει την εντατική δημοσιονομική προσπάθεια, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει το στόχο για το ύψος του ελλείμματος το 2011 και άρα δεν μειώνει την ταχύτητα της προβλεπόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της πορείας του χρέους έως το 2013. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 είναι τα 17 δις. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δις. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται - σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα - θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής έχουν επανεκτιμηθεί ως προς τις αποδόσεις τους ενώ το μέτρο για τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% αντικαταστάθηκε από την αύξηση μόνο του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες - από το 11% στο 13% και άρα από το 5,5% στο 6,5% - παράλληλα με την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και από την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 - παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκ. ευρώ - και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο