Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προσαρμογή 5 δισ. ευρώ με επίκεντρο τις δαπάνες

18 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Προσαρμογή 5 δισ. ευρώ με επίκεντρο τις δαπάνες             

ME επιπλέον προσαρμογή ύψους 4 δισ. ευρώ (λόγω της κάλυψης του αναθεωρημένου ελλείμματος σε μία δόση) εντός του 2011 η κυβέρνηση συμφώνησε χθες με την τρόικα τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Στην τελική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τη συμμετοχή και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οριστικοποιήθηκαν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,4% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος, θα πρέπει να μειωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου παράγοντα του Yπουργείου Οικονομικών, η συνολική προσαρμογή το 2011 υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, αφού επιχειρείται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω εκτίμηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προϋποθέτει ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για περιορισμό της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού εφέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 10μήνου, η απόκλιση διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του ελλείμματος θα πρέπει να περιοριστεί έως το τέλος του χρόνου στα 600 εκατ. ευρώ.

«Η διαπραγμάτευση τελείωσε», τόνιζαν πηγές του Yπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι όλη η προσαρμογή εξαιτίας της αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα γίνει σε μία δόση, δηλαδή εντός του 2011 αντί σε βάθος τριετίας. Τόνιζαν δε ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά διαρθρωτικά μέτρα (πέραν των 9,150 δισ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο) της τάξεως των 3,5-4 δισ. ευρώ.

Πιθανές θα πρέπει να θεωρούνται ορισμένες αναθεωρήσεις στην ποσοτικοποίηση των μέτρων καθώς η κυβέρνηση θέλει να δώσει βαρύτητα στα διαρθρωτικά μέτρα έναντι των εισπρακτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει:

1. Μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είτε με την επιβολή πλαφόν είτε με τον περιορισμό των πρόσθετων απολαβών στο 10% του βασικού μισθού. Επίσης θα περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων μέσω μετατάξεων και προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

2. Από το Yπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξοικονομηθούν 840 εκατ. ευρώ και οι περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των Tαμείων υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

3. Περικοπές αναμένονται σε επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων ενώ θα καταργηθούν ανενεργοί οργανισμοί με υψηλά λειτουργικά κόστη.

4. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

5. Από όλα τα υπουργεία έχουν ζητηθεί πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών, που κατά περίπτωση μπορεί να φθάσουν και το 15%.

6. Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% με παράλληλη μετάταξη κάποιων αγαθών, που θεωρούνται πολυτελείας, από το 11% στο 23% με στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ εντός του 2011.

7. Oσον αφορά τα πρόστιμα στα αυθαίρετα και τα τέλη στους ημιυπαίθριους χώρους οι στόχοι που προβλέπονται στο προσχέδιο για έσοδα 500 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αναμένεται να περιοριστούν.

Επιπλέον από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις υπολογίζονται έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

8. Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, αυτές τις ημέρες συγκροτούνται οι κατά τόπους επιτροπές που θα προσδιορίσουν τα ποσοστά αναπροσαρμογής τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2011.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης