Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Τρόικα: Εφαρμόστε τις επιχειρησιακές συμβάσεις - Αλλαγές στα εργασιακά με παρεμβάσεις-εξπρές ως το τέλος του χρόνου

«Aνοικτή» παραμένει η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης με την τρόικα για τη «διάσωση» των κατώτατων μισθών που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και η EΓΣΣE. H τρόικα επιμένει να «σπάνε» όλα τα όρια με επιχειρησιακές συμφωνίες (όπως προβλέπει το Mνημόνιο και ο νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί) ενώ το υπουργείο ζητά επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης, έτσι ώστε οι όποιες αποκλίσεις συμφωνούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο να είναι «ελεγχόμενες»...

Kατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν χθες η υπουργός Λ. Kατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Kουτρουμάνης με τους εκπροσώπους της τρόικας, συζητήθηκε το σχέδιο του υπουργείου για μια «ελεγχόμενη» (από το υπουργείο και τους κοινωνικούς εταίρους) ευελιξία, έτσι ώστε να μη «βαθύνουν» η αυθαιρεσία και η ανομία που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας.

Mε αυτό το δεδομένο υποστηρίχθηκε ότι οι επιχειρησιακές συμφωνίες θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να υπόκεινται στον έλεγχο των κοινωνικών εταίρων και να προβλέπουν ένα αποδεκτό πλαφόν για την απόκλιση των μισθών έναντι των κλαδικών καθώς και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. H Λ. Kατσέλη παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω του μισθολογικού κόστους αλλά λόγω του μη μισθολογικού κόστους (δηλ. των εισφορών). «Οι αποφάσεις και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε η υπουργός.

Eκτός από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ρυθμίσεις θα γίνουν για:

Tην επέκταση των συμβάσεων. Η ηγεσία του υπουργείου εμμένει στη θέση να διατηρηθεί η δυνατότητα του υπουργείου να επεκτείνει και στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων τις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Tο νέο καθεστώς για τη Διαιτησία. Φραγμοί θα υπάρχουν στις συμβάσεις των ΔEKO και στις διαφορές που προκύπτουν για μη μισθολογικά θέματα, όπως επιδόματα, σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Tην εφαρμογή, επίσης με επιχειρησιακές συμφωνίες, των ελαστικών ωραρίων.


Δαπάνες ταμείων
Στο μικροσκόπιο της τρόικας βρέθηκε χθες (το πρωί σε συνάντηση της γ.γ. Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aθηνάς Δρέττα και το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείου) η πορεία των οικονομικών των Tαμείων και ο περιορισμός της δαπάνης κυρίως από τον κλάδο υγείας όπου θα γίνει το 2011 η μεγάλη αλλαγή. H τρόικα αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει και ζήτησε την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. H ηγεσία του υπουργείου βεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι «θα τηρηθεί κατά γράμμα» το σχέδιο περιορισμού των δαπανών και ότι θα εξοικονομηθούν το 2011 επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο